c S
Dnevne novosti

Liječnici koncesionari odbijaju potpisati nove ugovore s domovima zdravlja

01.04.2015 07:07 ZAGREB, 31. ožujka 2015. (Hina), Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite pozvala je u utorak uprave domova zdravlja u Zagrebu da prestanu prijetnjama prisiljavati liječnike koncesionare na potpisivanje za njih nepovoljnih ugovora o zakupu, a ministra zdravlja Sinišu Vargu da riješi problem visokih naknada koje plaćaju koncesionari jedinicama regionalne uprave.

Predsjednica udruge Josipa Radić pozvala je ministra zdravlja Sinišu Vargu da ispuni obećanje iz kolovoza 2014. da ukupna davanja za koncesijsku naknadu i zakup ne smiju iznositi više od 1250 kuna s uključenim PDV-om. Liječnici-koncesionari, koji imaju svoje ordinacije u prostorima domova zdravlja, sada uz koncesiju od 1250 kuna domu zdravlja plaćaju dodatnih 1250 kuna, bez PDV-a. I koncesijska naknada i zakupnina prihod su iste pravne osobe - jedinice regionalne uprave koja je osnivač doma zdravlja, rekla je Rodić na konferenciji za novinare.

Nove ugovore, koje su ravnatelji domova zdravlja ponudili koncesionarima, znatno su nepovoljniji od starih, ističu u udruzi. Primjerice, liječnik koncesionar, čiji prostor nije popunjen u suprotnoj smjeni, morao bi plaćati dvostruke režije, koncesijske naknade i zakupninu. Upozoravaju i kako su im ugovore ponudili ravnatelji domova zdravlja koji po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne mogu upravljati nekretninama. "Ugovor bi trebao biti potpisan između Grada Zagreba kao vlasnika prostora i koncesionara", poručila je Rodić te pozvala odgovorne u Zagrebu na razgovor.

Kaže i kako im jedinice regionalne uprave, županije i Grad Zagreb, uporno opstruiraju raspisivanje natječaja za koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a imaju problema i s parkiranjem automobila u Zagrebu kad idu u kućne posjete, jer dobivaju kazne za parkiranja duža od sat vremena. U ostatku Hrvatske slična je situacija, a nastupila je nakon odluke Ustavnog suda iz veljače 2014. kojom je ukinuta odredba Zakona o zdravstvenoj zaštiti po kojoj su zakup prostora u domu zdravlja plaćali davatelji koncesije, županije i Grad Zagreb, a ne privatni liječnici kao koncesionari.

Tom odlukom pokušalo se staviti u ravnopravan položaj liječnike koji svoju djelatnost obavljaju u domovima zdravlja i zbog prenošenja sredstava od koncesije ne plaćaju zakup, te liječnika koji, pored koncesije, plaćaju i zakup jer im se ordinacije nalaze u objektima koji nisu u vlasništvu domova zdravlja. Liječnici primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja time su dovedeni u situaciju da, pored koncesije koju plaćaju županiji, i dalje moraju plaćaju zakup za prostore svojih ordinacija.