c S
Dnevne novosti

VLADA: Svjetska banka kreditira željeznicu

03.04.2015 07:05 ZAGREB, 2. travnja 2015. Hina, Vlada je u četvrtak prihvatila izvješća o pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvima i kreditima između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za financiranje Projekta održivih Hrvatskih željeznica u Europi. 
Ti ugovori bit će skopljeni za društva unutar sustava Hrvatskih željeznica - HŽ Infrastrukturu, HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz. Zajmovi su namijenjeni financiranju restrukturiranja, otpremnina i povećanju učinkovitosti poslovanja. HŽ Infrastrukturi odobrava se kreditno zaduženje kod IBRD-a od 79 milijuna eura, HŽ Cargu od 41,5 milijuna eura i HŽ Putničkom prijevozu od 43 milijuna eura. Računa se da će 40 posto od ukupnog iznosa tih kredita biti upotrebljeno za refinanciranje ranijih kredita, koji su imali prosječnu kamatu veću od pet posto.

U Vladi ocjenjuju da samo jednokratna ušteda kroz refinanciranje nepovoljnih kredita kod HŽ Infrastrukture iznosi 68 milijuna kuna godišnje, 74 milijuna kuna kod HŽ Carga i 68 milijuna kuna kod HŽ Putničkog prometa. Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i izvještaj o radu Agencije za ugljikovodike za 2014. godinu. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je da je ta agencija tijekom prošle godine provela niz aktivnosti vezanih uz natječaje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na Jadranu i kopnu. Kazao je i da se Agencija najvećim dijelom financira iz vlastitih izvora te je u 2014. godini ostvarila ukupno 14 milijuna kuna prihoda i 4,7 milijuna kuna rashoda.