c S
Dnevne novosti

Lončarek: Karlovačka županija prednjači u palijativnoj skrbi

08.04.2015 07:10 KARLOVAC, 7. travnja 2015. (Hina), Predstojnica Državnog zavoda za palijativnu medicinu Karmen Lončarek rekla je u utorak u Karlovcu da samo trideset gradova u Hrvatskoj ima neke oblike palijativne skrbi, a Karlovačka županija u razvoju te skrbi izrazito prednjači jer, kako je ocijenila, ima model integrirane skrbi. 
U Karlovcu su predstavnici Ministarstva zdravlja i Karlovačke županije predstavnicima zdravstvenih institucija, socijalne skrbi, njege i pomoći u kući, civilnog sektora i vjerskih zajednica predstavili nacionalnu strategiju za razvoj palijativne skrbi od 2014. do 2020. U sljedećih nekoliko godina trebala bi se bitno unaprijediti palijativna skrb u Hrvatskoj jer nije prihvatljivo da samo trideset gradovaima neki oblik palijativne skrbi, rekla je Karmen Lončarek. Dodala je da je stanje na terenu pokazalo da Karlovačka županija u razvoju palijativne skrbi izrazito prednjači.

Mnogo je sredina s takozvanim pasivnim pristupom umirućim pacijentima, gdje se u kućama događa i neodgovarajuća skrb i patnja cijele obitelji. Palijativna skrb je kompleksna, od psiholoških, zdravstvenih i dodatnih servisa i volontera do žalovanja u obitelji. Sve to nije samo problem pacijenata i medicine, nego sustava, od lokalnih uprava, stručnih društava i udruga pacijenata do posudionica za razna pomagala, rekla je Karmen Lončarek. Po njezinim riječima, slijedi predstavljanje strategije za razvoj palijativne skrbi Republike Hrvatske od 2014. do 2020., a nakon toga imenovanje projektnih grupa i popis svih dionika s resursima u sustavu, što je u Karlovačkoj županiji već učinjeno. Slijedi prihvaćanje županijskih planova palijativne skrbi.

Pomoćnica ministra zdravlja Dijana Cimera rekla je da je strategijom planirano da se u domovima zdravlja diljem Hrvatske osnuju centri za koordinaciju sadašnjih sustava. Gdje bude potrebno, sastavit će se mobilni palijativni timovi za kućne posjete, s najmanje jednim liječnikom i medicinskom sestrom, oboje s posebnom edukacijom iz palijativne skrbi, rekla je. Po njezinim riječima, predviđeno je od 80 do 100 postelja za palijativnu skrb na milijun stanovnika, što bi za Karlovačku županiju bilo od 11 do 13 postelja. Ta županija već ima 20 postelja, 15 u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi i pet u Općoj bolnici u Ogulinu, a karlovačka bolnica namjerava otvoriti i respiracijski centar. Karlovačka županija ima tim za palijativnu skrb o čijem će prijedlogu županijske strategije razvoja palijativne skrbi do 2016. godine uskoro odlučivati Županijska skupština, rekla je voditeljica tima Mirjana Lončarić-Katušin. Karlovački je tim osnovan početkom godine, a sastoji se od predstavnika bolničke i izvanbolničke medicinske službe, njege u kući, kućne terapije kisikom i posudbe pomagala, stručnjaka za edukaciju obitelji i duhovnika, rekla je Lončarić-Katušin i njihovu komunikaciju nazvala "brzom linijom u kojoj nema traženja, lutanja, zanemarivanja".