c S
Dnevne novosti

Mrsić: sredstva iz ESF-a za poboljšane životnog standarda građana

09.04.2015 07:25 OSIJEK, 8. travnja 2015. Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u srijedu u Osijeku kako Hrvatskoj do 2020. na raspolaganju stoji 1,84 milijarda eura iz Europskog socijalnog fonda (ESF), koje treba iskoristiti za povećanje životnog standarda građana i provedbu reformskih mjera u područjima zapošljavanja, obrazovanja, socijalne politike i javne uprave. 
Iz ESF-a za područje zapošljavanja na raspolaganju imamo 550 milijuna eura, za obrazovanje 450 milijuna, za socijalne potrebe 400 milijuna, a za javnu upravu 190 milijuna eura, rekao je Mrsić na seminaru "Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda", kojim se obilježava početak provedbe operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali". Ministarstvo rada i mirovinskog sustava putem seminara želi pružiti informacije javnosti i potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava Europske unije o mogućnostima koje pruža ESF. "Da bismo iskoristili sredstva iz ESF-a moramo imati dobre programe, a glavni cilj tih programa je poboljšanje standarda građana Hrvatske. Svaki odobreni program, osim financijske potpore, mora imati dodanu vrijednost, a to je doprinos poboljšanju životnog standarda građana", poručio je Mrsić.

Masić je najavio kako će u idućih mjesec do dva dana uslijediti raspisivanje natječaja, a bit će doneseni i svi potrebni pravilnici i provedbeni dokumenti, pa korištenje odobrenih sredstava neće biti upitno. Istaknuo je kako je Europska komisija Hrvatskoj odborila Operativni program u prosincu prošle godine, kao jednoj od prvih zemalja, a prva sredstva u izosu od 15 milijuna eura stigla su krajem prosinca. Pomoćnica ministra Viktorija Rončević kazala je kako se na natječaje mogu javiti državna tijela, jedinice lokalne i regionalne samouprave, udruge i ostale pravne osobe, a od programa se očekuje povećanje stupnja zaposlenosti i postizanje socijalne kohezije. Na seminaru će se, uz ostalo, govoriti o socijalnom uključivanju i borbi protiv siromaštva, cjeloživotnom učenju te novim područjima ulaganja ESF-a, poput zdravlja, kulture i turizma.