c S
Dnevne novosti

Sabor: kreće izbor povjerenstava za pritužbe na rad policije

13.04.2015 07:35 ZAGREB, 11. travnja 2015. (Hina), Bude li sve teklo prema planu, do ljeta bi se u svih 20 policijskih uprava te u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova trebala oformiti povjerenstva koja će rješavati pritužbe na rad policijskih službenika – postupak za izbor članova povjerenstava trebao bi krenuti idući tjedan.

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji po zakonu Hrvatskom saboru predlaže sastave povjerenstava, u srijedu bi, naime, trebao javno pozvati nevladine, organizacije civilnog društva i stručne javnosti da mu za 21 povjerenstvo predlože po tri člana i tri zamjenika, dakle u konačnici 126 ljudi. Očekuje se da to budu osobe s profesionalnim i osobnim ugledom u javnosti, te da svoju nadzorničku, četverogodišnju dužnost obavljaju počasno, dakle bez naknade. Te osobe moraju biti hrvatski državljani, ne mogu biti članovi političke stranke, niti osobe koje su osuđene ili protiv kojih se vodi kazneni postupak za djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, odnosno za prekršaj s obilježjem nasilja ili za teži prekršaj za koji je propisana kazna zatvora. Postupak imenovanja povjerenstava traje poprilično, čak i kad se poslože sve stvari.

Naime, nakon što Odbor odluči raspisati javni poziv, on se objavljuje u Narodnim novinama i tada počinje teći rok od 15 dana za podnošenje kandidatura, potom Odbor utvrđuje njihovu pravodobnost i potpunost itd. Predsjednik Odbora Furio Radin stoga je vrlo oprezan u procjeni mogućih rokova za formiranje povjerenstava. U idealnim uvjetima bilo bi moguće da se formiraju do ljeta, no teško je reći da će tako uistinu i biti, rekao je Radin Hini. Uz središnje, u Ministarstvu unutarnjih poslova, moraju se formirati i povjerenstva u 20 policijskih uprava, ne znamo kakav će biti odaziv, hoće li već u prvom pozivu biti dovoljno kandidata ili ćemo sve morati ponoviti, objasnio je Radin.

Članovi povjerenstava, kako je istaknuto, neće dobivati naknade za rad, no imaju pravo na naknadu putnih troškova kad dolaze na sjednice, po principu kakav vrijedi i za druge korisnike koji se financiraju iz državnoga proračuna. Vrijeme će pokazati jesu li u pravu bili zastupnici koji su, pozivajući se na neka ranija iskustva, sumnjali da će teško biti naći 126 ljudi koji će volonterski i kvalitetno provjeravati pritužbe na policijski rad. Svojedobno su na javni poziv za dva člana Povjerenstva za rad po pritužbama u MUP-u stigle svega četiri valjane kandidature, a na ponovljeni poziv za jednog člana samo dvije, podsjetili su zastupnici. Ništa bolja situacija, naglasili su, nije ni kod izbora članova još dvaju tijela građanskog nadzora – vijeća za nadzor sigurnosnih agencija te za nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti. Saborski Odbor za unutarnju politiku, koji 'pokriva' to područje muku muči sa popunjavanjem vijeća kvalitetnim kadrovima, pa je nedavno, nezadovoljan pristiglim kandidaturama, ponovio natječaj.