c S
Dnevne novosti

Uskoro sastanak predstavnika država regije i EU-a o perspektivama mladih

15.04.2015 07:10 LJUBLJANA, 14. travnja 2015. Hina, U Sloveniji će se idućeg tjedna održati sastanak ministara vanjskih poslova država zapadnog Balkana, uz prisutnost šefova diplomacija više država članica Europske unije te visokih predstavnika EU, a središnja tema sastanka biti će perspektive obrazovanja i zapošljavanja mladih, objavilo je u utorak slovensko ministarstvo vanjskih poslova. 
Na susretu na Brdu kod Kranja trebali bi, prema najavama, sudjelovati i šefovi diplomacija Austrije, Hrvatske i Italije. Skup će voditi slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i francuski ministar Laurent Fabius. Također, očekuje se i nazočnost visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Federice Mogherini i europskog povjerenika za regionalnu politiku Johannesa Hahna. Iz regije, najavljen je dolazak ministara vanjskih poslova iz Srbije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore. Njemačka će na susretu sudjelovati na razini državnog tajnika u ministarstvu vanjskih poslova, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na diplomatske izvore.

Središnja tema razgovora bit će usmjerena na probleme mladih, odnosno mogućnosti njihova obrazovanja i studiranja u zemljama EU-a, na politiku stipendiranja i zapošljavanja u njihovim matičnim državama te poboljšanje njihove životne perspektive općenito. Razmijenit će se i informacije o borbi protiv terorizma, uključujući i problem nasilne radikalizacije i regrutiranja stranih boraca. Sudionici konferencije, koja se održava u sklopu slovenske inicijative nazvane Brdo-proces, usmjerene na stabilizaciju i gradnju političkog povjerenja u regiji u svjetlu europske perspektive svih država, također će razgovarati o prometnoj i energetskoj infrastrukturi te ocijeniti napredak do kojega se došlo u obnovi nakon katastrofalnih poplava u BiH, Srbiji i Albaniji. Kako je objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, posebna pozornost biti će usmjerena na pitanje sigurnosne i političke stabilnosti u europskom susjedstvu, prvenstveno prilikama u Ukrajini i južnom sredozemlju.