c S
Dnevne novosti

Sabor u petak o Strateškom planu Hrvatske zaklade za znanost 2014.-2018.

17.04.2015 07:10 ZAGREB, 16. travnja 2015. (Hina), Hrvatski sabor u petak zasjedanje nastavlja raspravom o Strateškom planu Hrvatske zaklade za znanost 2014.-2018., a u podne bi zastupnici trebali glasovati o raspravljenim točkama. 
Glavni cilj Strateškog plana Hrvatske zaklade za znanost u razdoblju do 2018. je osigurati stabilno financiranje znanstvenih projektata, programa koji se provode u suradnji s gospodarstvom u redovitim i predvidivim višegodišnjim ciklusima, uz ravnomjeran razvoj istraživanja u svim područjima. Jedan od značajnijih strateških ciljeva je i snažnije povezivanje znanstvenika s javnih znanstvenih instituta i sveučilišta sa istraživačima iz gospodarstva te društvenog i javnog sektora.

Također Zaklada će uspostaviti program trajne suradnje hrvatskih znanstvenika i znanstvenih organizacija sa znanstvenom dijasporom te kroz svoje programe i aktivnosti snažno poticati povezivanje i integracije hrvatske znanosti u europski znanstveni prostor. Tim se dokumentom određuje plan financiranja znanstvenih istraživanja u Republici Hrvatskoj u dijelu projektnog financiranja, pri čemu je naglašeno kako će Zaklada podupirati temeljna, primijenjena i razvojna istraživanja, kao i uravnoteženu raspodjelu sredstava između znanstvenih područja.