c S
Dnevne novosti

Udruga "blokirani" najavila prosvjed idućeg četvrtka na Markovu trgu

17.04.2015 07:25 ZAGREB, 16. travnja 2015. (Hina), Udruga "blokirani" najavila je da će u četvrtak, 23. travnja, održati prosvjed na Trgu svetog Marka sa zahtjevom za ostavkom Vlade koja, kako tvrde, u više od tri godine mandata nije učinila ništa kako bi olakšala život socijalno ugroženim građanima s blokiranim računima.
Osim ostavke Vlade tražit ćemo da se Ustavni sud očituje o svojim načelima pravde i pravednosti, jer smo zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnog zakona Ustavnom sudu podnijeli prije više od 10 mjeseci, a do danas to nije riješeno, rekao je na konferenciji za novinare koordinator za odnose s medijima Udruge "blokirani" Ante Gugo. Kada odvjetnik Marijan Hanžeković, poznat kao "kralj ovrha", Ustavnom sudu uputi podnesak zbog 15 milijuna kuna jamčevine gradonačelniku Milanu Bandiću za obranu sa slobode, to se riješi u roku 15 dana. Zašto je 320.000 građana manje važno od nečijih 15 milijuna kuna i zašto se njihov interes ne može zaštiti ni u roku 320 dana, upitao je Gugo koji smatra kako je to "velika sramota za Ustavni sud".

Naš podnesak želi ljudima omogućiti da imaju od čega živjeti, a prosvjedom želimo poručiti da država ne može funkcionirati bez minimuma pravednosti. Ako nas ni tada ne budu željeli saslušati, morat ćemo ići i na veće prosvjede, najavio je Gugo. Kritizirao je "kozmetičke mjere" poput otpisa dugova, tvrdeći da se time ne pomaže socijalno ugroženima i građanima s blokiranim računima. Najavljeno je da će otpis dugova obuhvatiti oko 65.000 građana, no dosad je potvrdu o otpisu dobilo manje od 6.000 građana, što ukazuje na neuspjeh te mjere.

Predsjednica Udruge "blokirani" Miriam Kervatin poručila je kako zbog "demokratskog deficita" u Hrvatskoj predstavnici blokiranih imaju pravo svoju poruku izraziti na Markovu trgu, gdje se nalaze institucije vlasti, i reći - "loši su vam rezultati, odlazite". Najavila je da će predstavnici "blokiranih" sudjelovati na "skupu zajedništva" 2. svibnja koji najavljuju braniteljske udruge, kao i na prosvjedu Udruge Franak, a planiraju i političko organiziranje za parlamentarne izbore. Broj blokiranih građana je s 25.000 u prosincu 2011. ove godine narastao na 320.000, upozorila je Kervatin, a ukupan dug građana veći je od ukupnog duga gospodarstva, što je nezabilježeno u europskoj i svjetskoj praksi. Udruga će stoga u svibnju na Europskom sudu pravde zatražiti ocjenu hrvatskog Ovršnog zakona u usporedbi s europskim zakonima, najavila je Kervatin.