c S
Dnevne novosti

Zagreb: Za dugove KB-a Sveti Duh 7,6 milijuna iz gradskog proračuna

24.04.2015 07:10 ZAGREB, 23. travnja 2015. (Hina), Članovi Odbora za zdravstvo zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su jednoglasno podržali prijedlog da se iz gradskog proračuna podmiri ukupno 7,6 milijuna kuna dugova Kliničke bolnice Sveti Duh prema djelatnicima klinike i obitelji Ivankić. 
Pročelnica Gradskog zavoda za zdravstvo Mirna Šitum pojasnila je da 4,8 milijuna kuna Sveti Duh mora podmiriti za naknade za godišnji odmor prema odredbama kolektivnog ugovora koje su bile suspendirane, pa potom vraćene, tako da se djelatnicima retrogradno treba isplatiti dug od rujna 2012. do listopada 2014. "Bolnica te naknade, koje su se nagomilale, ne može sama platiti i zato je zatražila pomoć Grada kako bi djelatnicima mogla isplatiti potraživanja temeljem prava iz kolektivnog ugovora", rekla je Šitum.

U parničnom postupku zbog smrti rodilje Dragice Ivankić i njezinog djeteta 2002. godine, a temeljem sklapanja izvansudske nagodbe, ta Sveti Duh mora tužiteljima, suprugu i troje djece, isplatiti naknadu štete u iznosu od 2,8 milijuna kuna. Radi isplate naknade imovinske i neimovinske štete, bolnici će se doznačiti taj iznos uvećan za dva posto kamata od 11. veljače 2015. do konačne isplate. "Presudama je tužiteljima, suprugu i troje djece, dosuđen ukupni iznos naknade štete od 1.604.567,38 kuna, što uključuje i mjesečnu rentu za troje djece od 5. veljače 2002. do 10 veljače 2015. te parnični trošak u iznosu od 259.686,67 kuna, odnosno sveukupno dospjela glavnica iznosi 1.864.254,05 kuna. Od 5. ožujka 2015. KB Sveti Duh dužna je djeci Dijani, Marku i Maji plaćati mjesečnu rentu u iznosu od po 1.095,33 kune mjesečno svakome, do završetka redovitog školovanja", stoji u obrazloženju.

Šitum je na pitanje članice Odbora za zdravstvo i gradske zastupnice Sanje Ožić (SDP) ima li Sveti Duh policu osiguranja za takve sporove i naknadu štete odgovorila potvrdno, no kaže da je iznos police nedostatan. Radi se 200.000 kuna, što nije dovoljno za taj višegodišnji spor, pa će se iskoristiti za procese s manjim odštetama, rekla je. Predsjednica Odbora za zdravstvo Ana Stavljenić-Rukavina podsjetila je da pitanje nagodbi i isplata odštete do danas nije riješeno, iako je to stalna točka rasprave Hrvatske liječničke komore, Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Odluku skupštinskog Odbora za zdravstvo mora potvrditi i Gradska skupština na sjednici zakazanoj za 28. travnja.