c S
Dnevne novosti

Jakovina: HSS je imao dovoljno prilika staviti državno zemljište u funkciju

28.04.2015 07:20 ZAGREB, 27. travnja 2015. (Hina), Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odgovorio je u ponedjeljak HSS-ovu predsjedniku Branku Hrgu, koji ga je optužio za "mutne poslove s podjelom državnog poljoprivrednog zemljišta", da su Hrg i HSS-ovci imali dovoljno prilika staviti svo državno poljoprivredno zemljište u funkciju, ali to nisu napravili.

Upitan da komentira HSS-ovu najavu zahtjeva za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o zemljištu, jer navodno pogoduje velikim proizvođačima na račun OPG-a, Jakovina je rekao da će čak biti zadovoljan ako iz HSS-a budu tražili ocjenu ustavnosti jer je siguran da su u Ministarstvu u pripremi izmjena zakona predvidjeli dovoljno dobre argumente u korist svojeg prijedloga. "Interes je proizvodnja, interes su stočari, a govorimo o gotovo 84.000 hektara koji su potrebni našim stočarima", kazao je Jakovina navodeći kako 10.000 poljoprivrednih gospodarstava nema dovoljno zemljišta za stočarsku proizvodnju. "Godinama slušamo od HSS-a da se stočarstvo sustavno uništava, a od 2001. tim istim stočarima nije osigurano poljoprivredno zemljište na kojem mogu proizvesti hranu", istaknuo je.

Izmjenama zakona se ciljano, transparentno, po strogim uvjetima, želi stočarima na 10 godina osigurati dovoljno zemlje po broju uvjetnih grla, kazao je Jakovina. "Od 2001. do 2012. godine Hrg i njegove stranačke kolege imali su dovoljno prilika staviti svo državno poljoprivredno zemljište u funkciju, no nisu to napravili. Sada nam jednostavno curi vrijeme", rekao je Jakovina napominjući kako će ono što se uspije rješiti do 15. lipnja stočarima ući u sustav potpora. Neće se možda uspjeti u tom razdoblju staviti svih 84.000 hektara u funkciju, ali dobar dio toga će uspjeti, ustvrdio je Jakovina.