c S
Dnevne novosti

Nove suce Ustavnog suda najvjerojatnije će birati tek idući saziv Sabora

28.04.2015 07:40 ZAGREB, 27. travnja 2015. (Hina), Saborski Odbor za Ustav u utorak bi trebao utvrditi listu kandidata s koje bi Sabor trebao izabrati dvoje ustavnih sudaca, no po svemu sudeći, teško je očekivati da će novi suci biti imenovani u ovom parlamentarnom sazivu.

Neslužbeno se doznaje kako će vladajući predložiti troje kandidata – bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, profesoricu ustavnog prava Sanju Barić te sutkinju Ivanu Čalić, javnosti poznatu po nepravomoćnoj presudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u slučaju Fimi medija. Za dva prazna mjesta na Ustavnom sudu prijavilo se 11 kandidata, s kojima je Odbor razgovarao još 24. ožujka, no u međuvremenu nisu provedene međustranačke konzultacije u kojima bi se vidjelo može li netko od kandidata dobiti potrebnu podršku dvije trećine zastupnika, odnosno 101 glas. U SDP-u neslužbeno objašnjavaju kako su konzultacije izostale jer su iz oporbenih klubova dobili jasnu poruku da ne mogu očekivati podršku za svoje favorite. U najvećoj oporbenoj stranci, HDZ-u, kažu, pak, da im ne odgovara nitko od ponuđenih kandidata te kako su uvjereni da Sabor može izabrati bolje ustavne suce pa je za očekivati kako će o ustavnim sucima odlučivati novi saziv Sabora.

Ustavni sud bez jednog suca radi još od 2010. kada je istekao mandat Nevenki Šernhorst. Te je godine ustavnim promjenama utvrđeno da se ustavne suce bira dvotrećinskom većinom, no dva pokušaja da se u Saboru za to pronađe dovoljno ruku prošla su bez uspjeha. U lipnju iz Ustavnog suda odlazi Davor Krapac, a krajem godine ističe mandat još petoro od ukupno 13 sudaca, među njima i predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec. U HDZ-u se, međutim, ne boje da bi Ustavni sud mogao ostati bez potrebnog kvoruma, budući da je Ustav previdio kako ustavni suci svoju dužnost iznimno mogu obnašati do šest mjeseci nakon isteka mandata. Ne brinu ih ni neslužbene najave da bi se parlamentarni izbori mogli odgoditi sve do veljače, a uvjereni su da bi Saboru i u tom slučaju ostalo dovoljno vremena da izabere nove ustavne suce i tako spriječi ustavnu krizu koja bi nastupila ako Ustavni sud ostane bez kvoruma.