c S
Dnevne novosti

Pusić razgovarala s iračkim ministrom za naftu

04.05.2015 07:25 ZAGREB, 3. svibnja 2015. (Hina), Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u nedjelju popodne, za službenog posjeta Iraku, s ministrom nafte Adilom Abdulom Mahdijem o jačanju bilateralnih odnosa i upoznala ga s prioritetnim projektima Hrvatske.
Kako je priopćeno iz ministarstva vanjskih i europskih poslova Pusić je istaknula da tridesetak hrvatskih tvrtki ima interesa, ili već radi s iračkim partnerima. Također je ministra Mahdija informirala o prioritetnim projektima Hrvatske, dodaje se u priopćenju. Irak je treća zemlja u svijetu po zalihama nafte, a 11. po zalihama plina, kazao je ministar Mahdi i dodao da je kriza u toj regiji utjecala i na energetski sektor Iraka. "Vaš je posjet vrlo važan i uvjereni smo da će rezultirati jačanjem gospodarskih odnosa jer mogućnosti postoje", rekao je Mahdi.

Šefica hrvatske diplomacije u ponedjeljak nastavlja posjet Iraku susretom s ministrom unutarnjih poslova Muhamedom Salimom Al-Rahbanom, s ministrom obrane Khaledom al-Obeidijem, s ministricom za ženska pitanja Bayan Nouri te s predsjednikom Iraka Fuadom Masumom. Službeni posjet nastavit će odlaskom u Erbil na sastanke s regionalnom kurdistanskom vladom. Posjet je ministica Pusić počela u subotu sastankom s predsjednikom parlamenta Salimom al-Džaburijem, a u nedjelju je razgovarala s potpredsjednikom iračke vlade Salimom Mutlagom te s iračkim kolegom po dužnosti Ibrahimom al-Đafarijem.

Kao četiri glavna područja za suradnju s Irakom navela je vojno-obrambeni kompleks, gospodarstvo, razvojnu pomoć i mijenjanje imagea zemlje u međunarodnim odnosima, priopćilo je ministarstvo. Naše tvrtke s područja prehrambene industrije, energetike, građevine, IT-a i farmaceutike, spremne su raditi u Iraku, neke od njih već su se interesirale za raspisane javne natječaje u Iraku, posebno u Bagdadu, rekla je šefica hrvatske diplomacije.