c S
Dnevne novosti

Sabor danas o ugostiteljskoj djelatnosti

08.05.2015 07:40 ZAGREB, 7. svibnja 2015. (Hina), Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojim se uređuje način i uvjeti pod kojima pravne i fizičke osobe mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost. 
U prijedlogu zakona među novostima je i produljenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, odnosno da se predstavničkim tijelima lokalne samouprave omogućava da odrede i duže radno vrijeme na svom području, ako to žele. Uvodi se i osnivanje središnjeg i javno dostupnog registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu koji će obuhvatiti sve ugostiteljske i druge objekte u kojima se pružaju ugostiteljske usluge. Trgovačkim se pak društvima i obrtima omogućava pružanje usluga smještaja u objektima ne samo u poslovnom prostoru, već i u prostoru stambene namjene, i to ne više privremeno do 2016., kako je ograničeno važećim zakonom, nego i dalje.

Predlaže se i da se privatnim iznajmljivačima koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju, omogući ishođenje privremenih rješenja do 31. prosinca 2016. za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, i bez uvjeta dokazivanja da su vlasnici zemljišta na kojem je objekt izgrađen. U odnosu na dosadašnje prekršaje predlaže se smanjenje najviše i najniže kazne, s time da će biti propisane veće kazne za ponavljanje prekršaja, a smanjuju se i iznosi novčanih kazni koji se mogu izreći na mjestu izvršenja prekršaja s ciljem bolje naplate prekršajnih kazni od strane turističkih inspektora i češćeg odabira plaćanja kazne na mjestu izvršenja prekršaja te rasterećenja prekršajnih sudova.