c S
Dnevne novosti

Bauk u Crnoj Gori poptisao izjavu o suzbijanju zločina iz mržnje

13.05.2015 07:05 ZAGREB, 12. svibnja 2015. (Hina), Ministar uprave Arsen Bauk u Crnoj Gori sudjeluje na 3. međunarodnom forumu IDAHO 2015. koji pod nazivom “Suzbijanje zločina iz mržnje i nasilja” obilježava ovogodišnji Međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije, objavilo je Ministarstvo uprave. 
Skup je okupio više od 230 predstavnika, među kojima su bili i ministrica bez portfelja Srbije Jadranka Joksimović, ministrica pravde Finske Anna-Maja Henriksson, ministrica prosvjete, kulture i znanosti Nizozemske Jet Bussemaker, ministrica za društveni dijalog, potrošačka pitanja i građanske slobode Malte Helena Dalli i ministrica za kulturu i demokraciju Švedske Alice Bah Kuhnke. U sklopu foruma održan je sastanak ministara na kojem je razmotren napredak postignut od prethodnih sastanaka, s primarnim ciljem poboljšanja dijaloga o mržnji i nasilju na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Ministri su potpisali Zajedničku izjavu o suzbijanju zločina iz mržnje i nasilja nad LGBTI osobama, naglašavajući važnost promicanja zajedničke politike o jednakosti, različitosti i uključivanju LGBTI osoba.

U radu Foruma bile su zastupljene i visoke delegacije iz Južne Afrike, Italije, Slovenije, Slovačke, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Islanda, Luksemburga, kao i Evropske Unije, Savjeta Evrope i OSCE-a. Prvi IDAHO forum održan je 2013. godine u Nizozemskoj, drugi prošle godine na Malti, a treći u Budvi, u Crnoj Gori. Hrvatska je na visokom petom mjestu ljestvice od 49 europskih država, napravljene na temelju razine prava LGBTIQ zajednice, prenose u utorak hrvatski mediji 'nalaz' ILGA-Europe, krovne europska organizacija koja okuplja više od 400 LGBTIQ udruga. Hrvatska osigurava 71 posto prava LGBT populacije - više od, primjerice, Norveške, Finske i Nizozemske. Na vrhu ljestvice, ispred Hrvatske, su Velika Britanija (86 posto), Belgija (83 posto), Malta (77 posto) i Švedska (72 posto), a najnižu razinu prava LGBT populacija ostvaruje u Azerbajdžanu, Rusiji, Armeniji i Ukrajini - manje od deset posto. Rang-lista je sastavljena na temelju šest osnovnih kriterija: jednakost i nediskriminacija, obitelj, zločin iz mržnje, zakonsko prepoznavanje roda uz poštivanje tjelesnog integriteta, sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja te azil.