c S
Dnevne novosti

Vijeće Europske zelene stranke od 15. do 17. svibnja u Zagrebu

15.05.2015 07:00 ZAGREB, 14. svibnja 2015.(Hina)Vijeće Europske zelene stranke, konferencija zelenih stranaka Europe te zastupnika i zastupnica Europskog parlamenta održat će se od 15. do 17. svibnja u Zagrebu, a na svečanom otvorenju sastanka Vijeća, u petak, 15. svibnja u 16,45 sati u hotelu International, nazočnima će se obratiti i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. 
Ovo je ujedno i prvi takav susret jednog udruženja europskih stranaka u Hrvatskoj, a čast domaćina pripala je stranci Održivi razvoj Hrvatske - ORaH-u. U ORaH-u kažu kako sastanak Vijeća predstavlja platformu za raspravu o izazovima s kojima je suočen kontinent te predstavljanje rješenja i vizije Zelenih za pravedniju Europu, s više jednakosti i ekološki održivu. "Promijeni. Investiraj. Stvaraj zelena radna mjesta" - slogan je sastanka Vijeća, usmjeren na, kako kažu u ORaH-u, "okretanje od društveno i ekološki neosjetljivih mjera štednje koje se provode u Europi te stvaranje zajedničkog novog puta održivog razvoja koji omogućuje nova radna mjesta i oživljava srž gospodarstava".

Naglasak Vijeća i plenarnih tribina bit će upravo na pokretanju održivog gospodarstva. U okviru Vijeća i plenarnih tribina vodit će se rasprave o ekonomskim pitanjima pokretanja održivog gospodarstva, a poseban naglasak bit će na donošenju konkretnih prijedloga rješenja i predstavljanju ekonomske alternative "politici štednje" koja dominira europskom, ali i hrvatskom politikom, najavljuje glasnogovornik ORaH-a Dean Šarčević. U okviru Vijeća, Europska zelena stranka glasat će i o Rezoluciji o zaustavljanju istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranskom moru. Trodnevno događanje bit će bogato raznim tematskim panelima, otvorenima za zainteresiranu javnost. Na svečanom otvorenju 22. Vijeća Europske zelene stranke, uz predsjednicu Republike Grabar-Kitarović te predsjednicu ORaH-a i zastupnicu u Hrvatskom saboru Mirelu Holy govorit će i europarlamentarac i supredsjednik Europske zelene stranke Reinhard Bütikofer te supredsjednica grupacije Zeleni/ESS u Europskom parlamentu Rebecca Harms.

Nakon svečanog otvorenja Vijeća održat će se plenarna tribina pod nazivom ""Promijeni. Investiraj. Stvaraj zelena radna mjesta". U petak ujutro održat će se konferencija za novinare (9,30 sati u hotelu International) na kojoj će Bütikofer, Harms i Holy govoriti o zelenim radnim mjestima kojima je cilj odvratiti od povećane nezaposlenosti koju je Europa doživjela zbog oštrih mjera štednje, te o javnoj upravi i reformi javne uprave u Hrvatskoj i eksploataciji nafte u Jadranu i budućem razvoju Jugoistočne Europe. Na sastanku Vijeća Europske zelene stranke sudjelovat će političari zelenih stranaka iz cijele Europe, a svoj dolazak je potvrdilo čak 12 europarlamentarki i europarlamentaraca, uključujući potpredsjednicu Europskog parlamenta Ulrike Lunacek i supredsjedavatelja Delegacije za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Odbora EU parlamenta Igora Šoltesa.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy istaknula je da je Vijeće Europske zelene stranke najveća godišnja konferencija Europske zelene stranke, a prvi put domaćin joj je Hrvatska. "Bez obzira na to što su i HDZ i SDP niz godina članovi svojih krovnih partijskih organizacija u Europi, oni do sada nisu nikada bili domaćini ovakvih događanja", rekla je Holy. Podsjetila je da je ORaH u Europsku zelenu stranku ušao krajem prošle godine, u studenome i već su sada domaćini toga skupa, što pokazuje, kako je istaknula, da zeleni imaju velike simpatije za Hrvatsku. Holy je najavila da će na sastanku Vijeća predložiti Rezoluciju o podršci ORaH-u protiv projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. Rekla je kako vjeruje da će taj prijedlog Rezolucije biti izglasan. Kaže da su ga već potpisale četiri stranke zelenih, supodnositelji, iz Slovenije, Malte, Grčke i Italije.