c S
Dnevne novosti

NATO i EU žele tješnje surađivati i na obavještajnim zadaćama

15.05.2015 06:55 ANTALYA, 14. svibnja 2015.(Hina), NATO i Europska unija suočeni s agresivnom Rusijom i džihadističkom prijetnjom, žele unaprijediti suradnju, posebno u obavještajnim pitanjima, reklo je u četvrtak njihovih dvoje najviših dužnosnika. 
"Okruženi smo izazovima koji nas ujedinjuju. Različiti smo, ali dijelimo iste vrijednosti", rekla je šefica europske diplomacije Federica Mogherini u AntalyI na početku drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a. Ukupno su 22 zemlje članice i EU-a i NATO-a. Hrvatska je jedna od njih, a na sastanku je i minstrica vanjskih poslova Vesna Pusić. "Razgovarat ćemo o krizi u Ukrajini i o napetosti s Rusijom", dodala je. "Na istoku je agresivnija Rusija koja silom mijenja granice i zastrašuje susjede. Na jugu imamo nemire i nasilni ekstremizam koji je dosegnuo razinu kakva se ne pamti u moderno doba", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Dodao je kako NATO jača "kolektivnu obranu" i nazočnost na istoku te osniva postrojbe za brzu reakciju kakve će se u krizi moći aktivirati u roku od 48 sati. "Popravljamo sposobnost reakcije i odvraćanja hibridne prijetnje", rekao je Stoltenberg. NATO Rusiju optužuje za upotrebu "hibridne" taktike za "destabilizaciju Ukrjaine" jer kombinira konvencionalna vojna sredstva s tajnim akcijama u civilnom sektoru, od cyber napada, propagande i dezinformiranja, do uzbunjivanja manjina, prekida opskrbe plinom i gospodarske osvete. Kao primjer hibridne taktike često se navodi aneksija Krima u ožujku 2014. u kojoj su "mali zeleni", a zapravo ruski specijalci bez oznaka, u općem kaosu zauzeli strateške položaje.