c S
Dnevne novosti

Bruxelles: Sastanak Ministarskog odbora Vijeća Europe

20.05.2015 07:00 BRUXELLES, 19. svibnja 2015. (Hina), Odbor ministara Vijeća Europe sastao se u utorak u Bruxellesu, gdje od Belgije predsjedanje u sljedećih šest mjeseci preuzima Bosna i Hercegovina. 
Ministri na sastanku trebaju usvojiti nove mjere, kao dodatani protokol Konvenciji za sprječavanje terorizma, za borbu protiv stranih boraca, zatim deklaraciju o borbi protiv ekstremizma i radikalizacije koji vode prema terorizmu te plan koji sadrži mjere protiv radikalizacije u školama, zatvorima i na internetu.

Hrvatsku na sastanku predstavlja ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Imamo terorizam i rastući ekstremizam u zemljama u susjedstvu, ali i u vlastitim zemljama, možda ne ovlašten, ali svakako unutar političke arene i u našim društvima", naglasila je hrvatska šefica diplomacije, spominjući države stisnute između diktatura i terorizma. Ministrica je u svom govoru rekla i nekoliko riječi o Makedoniji, ocijenivši kako je situacija ondje na više načina u neredu. "To je veliko upozorenje svima nama, jer je puno toga rezultat činjenice da je ta zemlja zaustavljena na svom putu razvoja i ispunjavanja standarda, što je bio uvjet za njeno uključenje u međunarodne organizacije, kao što je Europska unija. Ne smijemo ponoviti ovu pogrešku u drugim slučajevima", rekla je ministrica. Zaključno je čestitala Belgiji na predsjedavanju Odborom ministara Vijeća Europe i zaželjela sve najbolje budućem predsjedavanju BiH, koja se, naglasila je, kroz ovo predsjedništvo pokreće prema ulozi graditelja konsenzusa.