c S
Dnevne novosti

Varga potvrdio da je Upravnom sudu tužio Povjerenstvo za sukob interesa

27.05.2015 07:30 ZAGREB, 26. svibnja 2015. (Hina), Iako je u siječnju, nakon odluke Povjerenstva za sukob interesa kojom je proglašen krivim za sukob interesa u slučaju pogodovanja Centru za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), prihvatio tu odluku te se ispričao javnosti, ministar zdravlja Siniša Varga u utorak je potvrdio novinarima da je tužio Povjerenstvo Upravnom sudu.

"Pravni savjetnici analizirali su Zakon o sprječavanju sukoba interesa i moj pravni položaj, i s obzirom da se radi o tužbi i presudi bez meritorne stvari ima prostora da se sukladno zakonu za mene osobno nađe pravda, s obzirom da sam bio provlačen kroz medije i neopravdano optužen", objasnio je novinarima ministar Varga nakon konferencije u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Prvo ročište na Upravnom sudu održano je prošlog tjedna, a Varga mu je nazočio uz opunomoćenika Josipa Mađarića. Novo je zakazano za 10. lipnja. Povjerenstvo je u siječnju donijelo odluku da je Varga, kao ravnatelj HZZO-a, prihvaćanjem pokroviteljstva Zavoda nad kongresom u organizaciji udruge CIMS, čiji je bio osnivač i član, zlouporabio posebna prava koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti ravnatelja HZZO-a. Varga je temeljem diskrecijskih ovlasti odobrio CIMS-u 50.000 kuna, a Povjerenstvo ga je kaznilo s 20.000 kuna. Nakon te odluke izjavio je da poštuje odluke Povjerenstva i uvažava njihovo tumačenje, te se ispričao javnosti zbog svojih nenamjernih propusta, no kasnije je ipak Povjerenstvo tužio Upravnom sudu.