c S
Dnevne novosti

EU: Juncker opet protiv izlaska Grčke iz eurozone

01.06.2015 07:00 BERLIN, 31. svibnja 2015. (Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker se u izdanju Sueddeutsche Zeitunga od ponedjeljka ponovno usprotivio izlasku Grčke iz eurozone, ocijenivši da će to otjerati ulagače. 
"Ne dijelim mišljenje da bismo imali manje problema i pritisaka da Grčka napusti euro", rekao je Juncker uoči susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u ponedjeljak navečer. Premda grčki dug službeno nije razlog tog minisummita, predsjednik europske izvršne vlasti bio bi "veoma iznenađen" da on ne bude u središtu razgovora. Sudionici tog sastanka trebaju u nedjelju navečer telefonom razgovarati s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, dodao je.

Juncker koji se posljednjih tjedana aktivno zauzima za popuštanje napetosti između nove grčke vlade radikalne ljevice i njezinih europskih partnera, rekao je kako se boji da će eventualno grčko napuštanje europske valute stvoriti dojam da "euro nije nepovratan". Za nedavnog boravka u Japanu premijer Shinzo Abe mu je "puno" govorio o grčkoj krizi i dao mu na znanje da japanska ulaganja u Europi "ovise o povjerenju" koje jedinstvena valuta uživa u inozemstvu, dodao je Juncker.

Atena i njezini europski partneri, napose Njemačka, nastoje nakon europskog summita 19. i 20. ožujka obnoviti dijalog nakon višetjednog sukoba u kojemu je ponovno u prvi plan izbila prijetnja izlaska Grčke iz eurozone. No vjerovnici, ponajprije Njemačka, zapravo i dalje očekuju obećanje o konkretnim reformama kako bi uplatili posljednju ratu od oko 7,2 milijardi eura, od ukupno 240 milijarda eura zajmova odobrenih od 2010.