c S
Dnevne novosti

Sabor danas o stečajnom zakonu

02.06.2015 07:50 ZAGREB, 1. lipnja 2015. (Hina), Hrvatski će sabor zasjedanje nastaviti u utorak, raspravom o Konačnom prijedlogu stečajnog zakona koji bi, po najavama iz Vlade, trebao skratiti i učiniti efikasnijima stečajne postupke te osigurati namirenje vjerovnika. 
Hrvatska je među zemljama EU u kojima stečajni postupak traje najdulje, a troškovi takvih postupaka nerijetko iznose i do 70 posto imovine tvrtke u stečaju. Vlada zato predlaže otvaranje stečaja kada je račun tvrtke blokiran dulje od 120 dana. Za takve se slučajeve uvodi automatski stečaj, a Fina bi ga morala pokrenuti u roku od osam dana. Među razlozima za pokretanje stečaja bila bi i neisplata plaća dulje od tri mjeseca, a radnici bi u međuvremenu trebali dobiti naknadu iz fonda.

Omogućit će se i lakša prodaja nekretnina koje nisu u funkciji, a stečajnim se planom omogućava nastavak rada pod određenim uvjetima. U novi zakon ugrađene su i odredbe o predstečajnim nagodbama, koje će ubuduće biti u nadležnosti sudova, što bi trebalo osigurati bolju zaštitu vjerovnika i spriječiti napuhivanje tražbina.