c S
Dnevne novosti

TIH: stranke moraju onemogućiti javno djelovanje korumpiranih pojedinaca

03.06.2015 07:02 ZAGREB, 2. lipnja 2015. (Hina), Transparency International Hrvatska (TIH) u utorak je povodom podizanja optužnice USKOK-a protiv Marine Lovrić Merzel poručio kako vodstva svih političkih stranaka moraju onemogućiti korumpirane pojedince da javno djeluju, kao i da građane treba potaknuti na razotkrivanje korumpiranih, bez straha da bi sutra mogli postati nezaštićenim zviždačima. 
"Korupcija je problem koji se ne može riješiti sam po sebi. To što zakonski propisi ne sprječavaju da se iz političke arene odstrane neodgovorni i korumpirani pojedinci ne znači da vodstva političkih stranaka ne mogu sama regulirati nedostatke koji zaustavljaju razvoj društva u cjelini", ističe predsjednica TIH-a Davorka Budimir povodom optužnice kojom USKOK Marinu Lovrić Merzel tereti za primanje mita, sukob interesa i nepošteno ponašanje prilikom obavljanja javne dužnost. TIH je stoga ponovno uputio apel vodstvima svih političkih stranaka "kako bi se politički prostor zaštitio i očistio od neodgovornih pojedinaca bez osobnog integriteta".

Vrlo jednostavnim stranačkim pravilima bilo bi moguće ograničiti djelovanje pojedinaca bez osobnog poštenja i integriteta, od lokalne do nacionalne razine – kada bi postojala politička volja da kao glavni kriterij napredovanja prestane biti poslušnost i podobnost, već osobni integritet pojedinca i njegovo poštenje, poručuje Budimir. Ocjenjuje kako hrvatsko društvo, nažalost, još nema tu razinu političke kulture da neodgovoran pojedinac na javnoj dužnosti sam odstupi ako postoji sumnja da posao ne obavlja odgovorno i pošteno. "Na svakom pojedincu je da postane aktivan građanin u smislu ispunjavanja obaveza, ali isto tako i korištenju prava da živi u uređenoj i nekorumpiranoj zajednici tako što će prijavljivati sve nepravilnosti, a ne živjeti u spoznaji da ne može ništa promijeniti. Vrijeme je da svi prijavitelji nepravilnosti budu istinski heroji koji štite poredak od posljedica koje korupcija nanosi društvu u cjelini", ističe predsjednica TIH-a.