c S
Dnevne novosti

KALMETA OPTUŽEN - dat će mandat na raspolaganje stranci ako sud potvrdi optužnicu ali ostaje gradonačelnik

08.06.2015 07:15 ZAGREB, 5. lipnja 2015. (Hina), Zadarski gradonačelnik i bivši ministar Božidar Kalmeta, protiv kojeg je u Uskok u petak podigao optužnicu zbog korupcije, izjavio je u petak da će, ako sud potvrdi optužnicu protiv njega, dati svoj mandat na raspolaganje HDZ-u na sve stranačke dužnosti, no ne misli dati ostavku i na funkciju gradonačelnika Zadra. 
"Stav stranke je jasan pa tako i moj, ako sud potvrdi optužnicu - onda ću mandat dati stranci na raspolaganje na sve stranačke funkcije, a ja sam potpredsjednik stranke, predsjednik županijskog odbora i koordinator za 9. izbornu jedinicu", rekao je Kalmeta za Novu TV. Što se tiče funkcije gradonačelnika - tu je stvar drugačija, kazao je pozvavši se na primjer stranačkog kolege i gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića, koji je nakon četiri godine suđenja, tijekom kojih je ostao gradonačelnik, proglašen nevinim. "Zamislite da je on tada odmah na početku suđenja dao ostavku a sud ga je nakon četiri godine proglasio nevinim. Neka se dopusti i meni da i ja imam pravo dokazati svoju nevinost. Prema tome ostavku na funkciju gradonačelnika ne mislim dati", rekao je Kalmeta.

U službenom očitovanju HDZ-a u povodu Uskokove optužnicu protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete poručeno je kako stranka i njezin predsjednik Tomislav Karamarko smatraju da nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže pravomoćnom sudskom presudom. Iz HDZ-a podsjećaju na nedavni televizijski intervju predsjednika stranke u kojem je rekao kako stoji i uvijek će stajati iza svih svojih članova dok god nemaju pravomoćnu sudsku presudu. "Ističemo kako su, unatoč tom stavu stranke, pojedini njezini članovi svojim stavom podigli ljestvicu standarda političke etike. Podsjećamo i da je direktorica izborne kampanje i gradonačelnica Knina Josipa Rimac izrazila spremnost, ako protiv nje bude podignuta optužnica koju bi sud prihvatio, staviti mandat na raspolaganje na sve svoje dužnosti jer ne želi biti teret svojoj stranci".

Poručuju kako HDZ u odnosu na ostale stranke, prije svega one Kukuriku koalicije, podiže ljestvicu standarda političke etike. "Nikada ne bi dozvolili da člana stranke s pravomoćnom presudom kandidiramo za gradonačelnika, a pogotovo da on postane gradonačelnik, kao što je to slučaj s kandidatom Kukuriku koalicije Androm Vlahušićem u Dubrovniku, koji je danas gradonačelnik s pravomoćnom sudskom presudom. To je dno dna s pozicije političke etike i to si HDZ nikad neće dozvoliti", navodi se u priopćenju. "O tome bi li Božidar Kalmeta trebao razmisliti o davanju ostavke na dužnost zadarskog gradonačelnika, poručujemo ne, potpuno suprotno", kažu u HDZ-u. Ističu kako slučaj njihova člana gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića, govori kako moraju ustrajati na odluci po kojoj nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže pravomoćnom sudskom presudom. "Podsjetimo, Butković se 4 godine borio da dokaže lažne optužbe na svoj račun, u čemu je na kraju i uspio. Zamislite što bi se dogodilo s njegovom političkom karijerom i gradom da je odustao od borbe za dokazivanje svoje nevinosti? Ostavimo zato i Božidaru Kalmeti da dokazuje svoju nevinost", poručuju iz HDZ-a.