c S
Dnevne novosti

Sisak: SDP optužio župana Žinića za političku korupciju

09.06.2015 07:15 SISAK, 8. lipnja 2015. (Hina), Vodstvo sisačko-moslavačke organizacije SDP-a optužilo je u ponedjeljak župana Ivu Žinića (HDZ) za političku korupciju nakon što je HDZ prošli tjedan stekao većinu u Skupštini Sisačko-moslavačke županije. 
"Župan Žinić je dobio izbore na kritici bivše županice Marine Lovrić Merzel, njezinih savjetnika i priči o političkoj korupciji, a sada je sam pridobio njezina dva bivša savjetnika, kako bi HDZ-ovoj koaliciji u skupštini ostvario većinu. A nekoliko dana prije ih je tužio da vrate novac za naknade. Ne znamo je li ih je i čime platio, ali pretpostavljamo da iza njihovih prelaska na stranu HDZ-a stoje materijalni interesi", rekao je predsjednik županijske organizacije SDP-a Zoran Vasić na konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Zdenko Vahovec. Po Vasićevim riječima, Žinić je imao priliku promijeniti poimanje politike, ali je samo potvrdio kako mu stručnost i sposobnost nisu važni, nego stranačka pripadnost i podobnost. Spomenuo je kako je Žinić sebi i svojim zamjenicima smanjio plaću za 10 posto, višim savjetnicima i zaposlenicima s visokom i višom stručnom spremom za 15 posto, dok je plaća zaposlenicima sa srednjom spremom ostala ista, ili čak veća. To je loša poruka mladima, da je važnije biti podoban, nego obrazovati se, zaključuje Vasić.

Na sjednici sisačko-moslavačke županijske županije, održanoj 2. lipnja, prijedlog HDZ-ove manjinske koalicije o smjeni predsjednika i dvoje dopredsjednika skupštine podržala su dvojica vijećnika iz dotadašnje većinske SDP-ove koalicije, nezavisni Vlado Đaković i vijećnik Demokratske stranke umirovljenika (DSU) Milivoj Tičarić i time omogućili da HDZ stekne većinu u Skupštini. Glasovima te dvojice vijećnika dotadašnjoj manjinskoj koaliciji, na čelu s HDZ -om, uspjelo je na toj sjednici smijeniti predsjednika skupštine Željka Soldu (HSP) i dvoje dopredsjednika Marija Moštaka (SDP) i Sabinu Ferderber (Umirovljenička demokratska unija). Dosadašnjoj oporbi, glasove su dali Đaković i Tičarić, koji su svojedobno bili savjetnici bivše županice Lovrić Merzel, protiv koje je USKOK podigao optužnicu. Đaković je poslije izabran za dopredsjednika skupštine.