c S
Dnevne novosti

Večernji list treba "kuharu iz Brezovice" platiti 25.000 kuna zbog povrede časti

09.06.2015 07:10 ZAGREB, 8. lipnja 2015. (Hina), Općinski građanski sud u Zagrebu donio je u ponedjeljak nepravomoćnu presudu da Večernji list treba platiti 25.000 kuna Miji Peniću, u medijima poznatom kao "kuharu iz Brezovice", zbog duševnih boli uzrokovanih serijom tekstova o njemu i staračkom domu "Plavi dom" u Krašiću objavljenim 2008. i 2009. godine. 
Istom sudskom odlukom odbijen je Penićev zahtjev za naknadom neimovinske štete od Večernjeg lista u vidu izmakle zarade u iznosu većem od 400.000 kuna, te je dužan Večernjem listu platiti 57.249 kuna sudskih troškova. Prema sudskoj odluci, serijom tekstova započetih naslovnicom Večernjeg lista "Dom za umiranje kuhara iz Brezovice" u studenom 2008. došlo je do povrede Penićeve osobnosti pa mu pripada pravo na naknadu štete zbog povrede časti i vrijeđanja. U obrazloženju presude navedeno je da niz naslova, kao i sadržaj tekstova koje je objavio Večernji list, "žele predstaviti tužitelja kao ubojicu, mučitelja, pedofila, a naposljetku kao i prevaranta, koji čak pokazuje i agresivnost prema novinarima i fotoreporteru tuženika - Večernjeg lista". Kaže se da su rečenice i naslovi takve naravi da "zaista mogu teško nanijeti duševnu bol tužitelju i povrijediti njegovu čast koja mu je zajamčena svim pozitivnim propisima, kako RH tako i UN-a".

Penić je tijekom sudskog procesa tvrdio da mu je Večernji list uništio djelatnost, ugled i zdravlje, a na poseban upit odvjetnika Večernjeg lista jesu li i drugi mediji pisali o njegovoj djelatnosti u razdoblju kada su objavljeni utuženi članci, izjavio je da nezakonitost postupanja jednog medija ne može biti osnova za postupanje drugog medija. Tvrdio je kako je trpio strah, bojao se za sebe i svoje roditelje, zbog čega je obavijestio policiju, kao i da su ljudi pokazivali prstom na njega "vidi ga, to je on, on zlostavlja ljude, on ih ubija". Kaže da i danas sanja novinare "Večernjaka", kako ih tjera i pokušava im objasniti da su na privatnom posjedu i da ne slikaju.

S druge strane, sud je odbio Penićev zahtjev za naknadu izmakle zarade zbog štete nakon tekstova u Večernjem listu. "Sudu nisu poznate zarade osoba koje pružaju drugima pomoć, brigu oko starijih i nemoćnih osoba, kao niti postoji li kategorizacija navedenog smještaja u pogledu uvjeta, brige o istima, te drugim aktivnostima kao što su bavljenje rekreacijom, odlazak na izlet, šetnje, masaže, druženja uz glazbu', piše u obrazloženju. Ističe se da sud nije mogao utvrditi jesu li utuženi članci bili isključivi uzrok imovinske štete za tužitelja, jer su članke u isto vrijeme objavljivali i drugi nakladnici.

Penić je javnosti poznat kao bivši kuhar Caritasova doma u Brezovici kojem se sudilo zbog pokušaja silovanja mentalno zaostale zaposlenice doma. Kako se isticalo u optužnici, Penić je u vrijeme dok su se zajedno nalazili u kuhinji, prišao ženi i pokušao je silovati, no ona se uspjela obraniti i odgurnuti ga. Taj slučaj bio je važan u oslobođenju odgovornosti od štete nastale napisima u Večernjem listu. "Iz iskaza tužitelja ovaj sud je utvrdio da je isti pravomoćno osuđen za kazneno djelo pokušaja silovanja zaposlenice Caritasova doma, te svi navodi koji se odnose na činjenicu da je tužitelj bio kuhar u Brezovici, da ima repove iz Brezovice, kao i činjenicu da ga se veže uz silovanje s obzirom na priznanje da je pravomoćno osuđen za navedeno djelo idu u prilog tuženiku (Večernjem listu), kao oslobođenje od odgovornosti za štetu", navodi se u presudi.
Opširnije...