c S
Dnevne novosti

HUP: vlade se trebaju ponašati kao da imaju jednogodišnji mandat

16.06.2015 07:30 ZAGREB, 15. lipnja 2015. (Hina), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila je u ponedjeljak na Danu poduzetnika od aktualne i budućih vlada da se ponašaju kao da ima mandat traje jednu a ne četiri godine, dok se premijer Zoran Milanović složio s kritičkim tonom HUP-a no upozorio da se ni tvrtke ne vode u jednogodišnjem horizontu. 
Sadašnjoj vladi i onima koji je u budućnosti žele voditi ili biti njezin dio, poručujemo da se ponašaju kao da mandat traje jednu, a ne četiri godine i da se što prije uhvate u koštac s neophodnim reformama, rekla je predsjednica HUP-a Gordana Deranja. Aktualnoj Vladi poručila je da radi kao da je u prvoj, a ne zadnjoj godini mandata jer je provedba reformi, kao je kazala, interes svih građana. "Za daljnje odgađanje reformi nema vremena, a reforme nikako da krenu", kaže ona te dodaje da je i sama riječ "reforma" zbog prečestog spominjanja u javnosti gotovo izgubila smisao, jer jedni tvrde da reformi nema, a drugi da ih ima i da se provode. "Ne možemo reći da sadašnja Vlada nije učinila ništa, ali trebalo se više", ocjenjuje ona kazavši kako posljednji rast BDP-a, u prvom ovogodišnjem tromjesečju od 0,5 posto na godišnjoj razini, ne može biti dovoljan. "Kad nestane jeftinog novca, što će se svakako dogoditi, razotkrit će se hrvatske slabosti jer država dugi niz godina troši previše", ustvrdila je Deranja. A da se može bolje, govore uspjesi tvrtki koje rastu, a to su privatne tvrtke koje su provele restrukturiranje, imaju jasnu viziju i ljude koji će ju ostvariti. To je pristup koji jamči uspjeh i tako treba voditi i državu, poručuje čelnica HUP-a.

Milanović: osam, a ne jedna godina

Predsjednik Vlade Zoran Milanović kaže da se slaže s kritičkim tonom Deranje i HUP, ali ne i s načelom da državu treba voditi u jednogodišnjem horizontu. "Tako se ne vode ni tvrtke jer treba voditi računa o puno složenih i kompleksnih utjecaja", rekao je Milanović. Potom je nabrojao niz pokazatelja, primjerice onih o padu primarnog deficita, javnom dugu koji je po njemu visok, ali niži od zemalja s kojima se Hrvatska može uspoređivati, rastu izvoza i BDP-a, industrijske proizvodnje i osobne potrošnje itd. To, po njegovim riječima, pokazuje da je Vlada imala jasnu viziju i cilj, a to je, kako je rekao, za početak bilo uvođenje reda. Tu su postignuti uspjesi, smatra premijer, te poziva na diskusiju one koji, kako je rekao, misle da je prije tri ili četiri godine u državi bilo više reda i jasnih procedura. "Napravili smo dosta toga što ste vi predložili, vidite da smo vas barem malo slušali, a u mandat ne ulazimo za jednu nego osam godina", kaže Milanović. No, rekao je kako "u Hrvatskoj nema dovoljno rada, jer je broj zaposlenih premalen, a onih koji ovise o proračunu prevelik, ali srazmjerno manji nego u nekih drugima zemljama. To pak, govori, kaže premijer, da možda nije problem prevelik broj zaposlenih u javnom sektoru, nego njihova produktivnost. Osvrćući se na učestale referendume, pa i onaj kojim se traži spuštanje potrebnog broja potpisa za njihovu provedbu, upozorio je da bi takvo rješenje moglo vezati ruke budućim vladama u provedbi reformi jer bi im "smanjilo mogućnost utjecaja i manevarski prostor". Posebni izaslanik predsjednica Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Nikica Valentić evocirao je poslovicu "država državi ne propisuje zakone", napomenvši da se to ipak događa kad je riječ o dugovima. Valentić je pozvao banke i poduzetnike da "nađu zajednički jezik", a stranke na razgovor o nacionalnom konsenzusu. Iscrpljeni Valentić, najavio je "povratak u staru formu" nakon terapije te istaknuo da se ne kani baviti politikom te rad u Uredu predsjednice iskoristiti kao pomoć za rješavanje otvorenih pitanja.

HUP skor nepromijenjen

Na Danu poduzetnika, s oko 800 sudionika, predstavljeni su i rezultati ovogodišnjeg HUP skora, koji prati napredak rezultata u provođenu reformi. Podaci za 2014. pokazuju da je prošlogodišnji HUP skor Hrvatske na skali od 0 do 100 bio 32 te je ostao nepromijenjen u odnosu na 2013. godinu. Pri tome su problemi naročito izraženi na područjima fiskalne konsolidacije, pravosuđa i tržišta rada. Poslodavci upozoravaju i na opterećenja gospodarstva i nepovoljnu poduzetničku klimu, a situacija je tek nešto bolja s ponudom kapitala, javnom administracijom i efikasnošću javnih poduzeća. HUP je predstavio i nove rezultate istraživanja o poduzetničkoj klimi i stavovima građana, koje je pokazalo da čak 76,3 posto građana smatra da je poduzetnička klima u zemlji loša. Kao glavnog krivca za takvo stanje građani navode sve dosadašnje vlade, državnu administraciju te loše zakone i neučinkovito pravosuđe. Većina ih smatra da su poduzetnici glavni ključ izlaska iz krize, ali trećina i dalje ima negativan stav prema njima. Uz podsjećanje na nedavno predstavljenih 16 ključnih pitanja HUP-a koja su upućena političkim strankama uoči izbora, glavni direktor Udruge Davor Majetić predstavio je još jedan HUP-ov dokument – Bijelu knjigu. U njoj je 30 granskih udruga HUP-a navelo konkretne probleme koji onemogućavaju i otežavaju rast i razvoj pojedinih industrija i sektora te ujedno dalo i svoje prijedloge za rješavanje tih problema.