c S
Dnevne novosti

Mornar i Anđelinović potpisali sporazum o postakademskom zapošljavanju

17.06.2015 07:35 SPLIT, 16. lipnja 2015. (Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović potpisali su u utorak u Splitu sporazum o pokretanju Programa postakademskog zapošljavanja. 
"Ovo je vrhunski projekt i ako u ovoj inicijativi uspijemo, da bude barem deset posto uspješna, bit ćemo iznimno zadovoljni. Mislim da smo napravili pravu stvar. Ovo Hrvatskoj može donijeti samo dobro", kazao je ministar Mornar izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma. Ministar je dodao da mladi imaju briljantne ideje, napomenuvši kako je došao trenutak da uz pomoć kvalificiranog mentora studentu uspjeh bude zajamčen. Rektor splitskoga Sveučilišta Šimun Anđelinović podsjetio je da je u projekt osim sveučilišta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uključeno i Ministarstvo rada.

Studentima koji se žele prijaviti u Program postakademskog zapošljavanja poručio je da će se, budu li vrijedni, zahvaljujući svojem radu i upisu na sveučilište moći zaposliti. "Zbog njihova školovanja roditelji ne trebaju prodati kuću i podići hipoteku već im sve to omogućuje naš program. Samozapošljavanje će biti u rukama njihovih mentora, svih dionika projekta kojima smo jako zahvalni te samih studenata", rekao je Anđelinović. Studenti će, rekao je rektor, dobiti inicijalna sredstva zahvaljujući kojima će moći realizirati svoje ideje. Postojat će dvogodišnji, trogodišnji i petogodišnji programi, a u petogodišnjima bi student na kraju fakulteta mogao imati 240 tisuća kuna stipendija i potpora. Stipendije i potpore tijekom studiranja "kanalizirat" će se na jedno mjesto gdje će ih čekati kao jedna vrsta osiguranja za dobivanje povoljnog kredita kojemu bi kamata iznosila 0,9 posto, dodao je. Studenti će već na prvoj godini fakulteta dobiti informacije o projektu koji će se održavati u ljetnim kampusima u trajanju od dva tjedna, ali i cijele godine.

Program postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti studenata pokrenula su dva sveučilišta - zagrebačko i splitsko uz potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Riječ je o interdisciplinarnom pristupu u stvaranju, selektiranju i praćenju mladih poduzetnika koji započinje prilikom upisa studenata na sveučilište. U budućnosti bi trebao razvijati upravljačke sposobnosti i interdisciplinarne vještine studenata za samostalno vođenje gospodarskih subjekata, uz potporu sustava aktivnog mentoriranja, informatičkog rada i internacionalizacije iskustava. Osmišljen je kako bi studentima pružio sva potrebna znanja, vještine i sposobnosti, koje su im potrebne za aktivno djelovanje u procesu zapošljavanja i samozapošljavanja.

Natječaj za studente objavit će se sutra nakon čega slijedi testiranje, potom izbor i već 13. srpnja započinje nastava. U projekt će biti izabrano po 30 studenata iz Zagreba i Splita koji će ljeto provoditi u učenju i praktičnoj nastavi, a namijenjen je studentima na integriranom, preddiplomskom i diplomskom studiju. Dionici će biti studentski zborovi, studenti, gradovi, županije, Hrvatska gospodarska komora, ministarstva, banke, osiguranja, a osnovni cilj programa je poticanje akademskog poduzetništva na prediplomskoj i diplomskoj razini studija. Očekuje se da će se u sljedećoj fazi provedbe u Program postakademskog zapošljavanja uključiti i ostala hrvatska sveučilišta.