c S
Dnevne novosti

Matušić: DUUDI odbija surađivati s Antikorupcijskim vijećem

17.06.2015 07:20 ZAGREB, 16. lipnja 2015. (Hina), Predsjednik Antikorupcijog vijeća Frano Matušić (HDZ) prozvao je u utorak Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) da odbija surađivati budući da se oglušio o tri poziva tog vijeća da dostavi izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u svojem području odgovornosti. 
"Mislim da nije dobra poruka da DUUDI ni nakon tri poziva ne dostavlja svoje izvješće i praktički ignorira Antikorupcijsko vijeće. Ja ne znam koji je razlog tome, ni nakon požurnica ne dobivamo odgovore. Nadam se da će nam dostaviti svoje izvješće jer njihova odgovornost je velika. I kad pogledamo posljednje izvješće Državne revizije o pitanju Croatia osiguranja, možemo vidjeti da je uloga DUUDI-ja i te kako velika", ustvrdio je Matušić na sjednici Vijeća za provedbu strategije borbe protiv korupcije. Najavio je da će Vijeće krajem lipnja ili početkom srpnja, u suradnji s Transparency Internationalom Hrvatska, održati tematsku sjednicu o percepciji i prevenciji korupcije u Hrvatskoj. Vladu je pozvao da dostavi prijedlog akcijskog plana za provedbu Strategije borbe protiv korupcije. "Strategija je 'mrtvo slovo na papiru' dok se ne donese akcijski plan, jer bez njega su nam svima vezane ruke i ne možemo ništa raditi, a to nije u redu. Vlada je trebala istovremeno sa Strategijom donijeti i akcijski plan", rekao je Matušić.

Član Vijeća i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić predložio je pak da se održi i tematska sjednica o hrvatskim medijima i transparentnosti vlasništva u njima. "Mislim da se tu krije veliki koruptivni rizik", ocijenio je Filić, ističući kako je zanimljivo da u BiH imamo Miroslava Kutlu, za kojeg se sumnja da ima u vlasništvu mnoge medije, a nitko ga ne privodi pravdi da se dozna prava istina. Matušić se slaže da je riječ o važnoj temi, a najavio je da bi se vlasništvom nad medijima Vijeće moglo pozabaviti sredinom srpnja ili početkom rujna. I član Branko Roglić smatra da je nužno znati prave vlasnike medija u Hrvatskoj, a Matušić je izrazio bojazan kako bi i tada mogli dobiti odgovor da sve piše u registru. "A svi jako dobro znamo da sve što tamo piše ne odgovara stvarnim vlasnicima", dodao je.

Njegov stranački kolega Josip Borić podsjetio je, pak, kako je još 2011. Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost nakon rasprave o "indicijama o ulasku sumnjivog kapitala u vlasništvo nekih medija" zaključilo kako bi trebalo otkriti prave vlasnike hrvatskih medija. "Bilo bi zanimljivo vidjeti je li tko postupao po tim zaključcima i što je otkriveno", rekao je Borić. Vijeće je jednoglasno poduprlo izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Državnog izbornog povjerenstva, Agencije za javno-privatno partnerstvo te Agencije za zaštitu osobnih podataka.