c S
Dnevne novosti

Milanović: Energetski sektor mogao bi biti prekretnica za japanska ulaganja

18.06.2015 07:20 ZAGREB, 17. lipnja 2015. (Hina), Japan dosad nije mnogo investirao u Hrvatskoj, ali energetski sektor bi mogao biti prekretnica u tome, rekao je premijer Zoran Milanović u Tokiju nakon sastanka s japanskim kolegom Shinzom Abeom.

"Hrvatska je mjesto velikih mogućnosti, mala, ali stabilna zemlja, dobro regulirana, dobro održavana, u kojoj se strani investitori mogu osjećati sigurnima, zaštićenima i cijenjenima", rekao je Milanović na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Abeom, dodavši kako velikim zadovoljstvom prati porast broja gostiju iz Japana u Hrvatskoj. Milanović je rekao da Japan nije bio dovoljno prisutan u Hrvatskoj, ali da se sada, kad se očekuju odluke iz Bruxellesa o planiranom ulaganju u hrvatski energetski sektor, nada povoljnom ishodu. Hrvatska očekuje da energetika bude prekretnica što se japanskih investitora tiče, navodi se u priopćenju Banskih dvora.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ranije je u srijedu u Zagrebu na 4. konferenciji o energetskoj budućnosti rekao da je jedan od razloga odlaska premijera Zorana Milanovića u Japan i razgovor s japanskim premijerom o gradnji Plomina C. "Otvoreni smo japanskim ulaganjima i u područjima u kojima je Japan globalno uspješan, na primjer u avioindustriji, u čemu bismo mogli postati dobar dobavljač japanskim tvrtkama koje su u vrhu svjetske tehnologije. To je vid dugoročne suradnje i procesa koji bismo voljeli ostvariti", rekao je Milanović, koji je prvi hrvatski premijer uopće u službenom posjetu Japanu.

Abe je rekao da poštuje Hrvatsku zbog svega što je učinila kako bi ponovno izgradila zemlju i ostvarila etničko pomirenje nakon Domovinskog rata te na ulasku u članstvo Europske unije prije dvije godine. "Hrvatska je za Japan važan partner s kojim dijelimo osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina prava", rekao je Abe izvijestivši da je s Milanovićem razgovarao o tri važne teme. Prva je bila produbljenje bilateralnih odnosa s obzirom da nakon pridruživanja Europskoj uniji raste interes japanskih tvrtki za Hrvatsku. Druga tema bila je važnost suradnje Japana i Europske unije, a treća međunarodna suradnja u postizanju mira, stabilnosti i prosperiteta u svijetu. "Želimo nastaviti dalje razvijati naše bilateralne odnose", zaključio je Abe. Japan je i dalje jedan od motora svjetske ekonomije i rasta, japansko se gospodarstvo ponovno potvrdilo kao inventivno i spretno gospodarstvo pod vodstvom premijera Abea koji lomi određene stereotipe o Japanu, japanskim običajima i zapadnjačkim interesima, smatra Milanović. "Japan je u poziciji da vodi i doprinosi najboljim procesima u svijetu, ne samo u tehnologiji nego i u politici i moj je posjet priznanje tome vodstvu", dodao je hrvatski premijer.

Milanović je u Tokiju posjetio i japanskog prijestolonasljednika Naruhita, a razgovarao je i članovima Japansko-hrvatske parlamentarne grupe prijateljstva na čelu s njezinim predsjednikom Sadakazuom Tanigakijem. Premijer će u četvrtak razgovarati s upravama najistaknutijih članica Japanske gospodarske federacije, predstaviti im mogućnosti poslovne suradnje te ih pozvati na ulaganje u Hrvatsku. Kako je najavljeno, na sastanku će biti predsjednici i članovi uprava tridesetak japanskih kompanija, među kojima su Toshiba, Nissan, Mazda, Mitsubishi, Hitachi, Shimazu, Nippon Steel & Sumitomo Metal, Japan Airlines, Japan Tobacco i Marubeni.