c S
Dnevne novosti

Pred Saborom izvješće Hrvatina o stanju sudbene vlasti

18.06.2015 07:50 ZAGREB, 17. lipnja 2015. (Hina), Hrvatski sabor danas nastavlja zasjedanje raspravom o Izvješću predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina o stanju sudbene vlasti za 2014. u kojem se ističe da je broj neriješenih sudskih predmeta lani bio na najnižoj razini u proteklih 25 godina, ali i upozorava da sudovima nedostaje novca za specijalizaciju sudaca koja bi omogućila brže i kvalitetnije sudovanje. 
Predsjednik Vrhovnog suda nezadovoljan je zbog dugogodišnjeg smanjivanja proračunskih davanja za sudove, kojima su 2013. rebalansom proračuna pokriveni dugovi za intelektualne usluge od 55 milijna kuna. Unatoč tomu, četiri najveća županijska suda prošlu su godinu završila s ukupno 10 milijuna kuna novog duga za vještačenja, sudske tumače, suce porotnike i branitelje po službenoj dužnosti, bez kojih je sudovanje nemoguće.

Hrvatin se u izvješću hvali dugogodišnjim padom broja neriješenih predmeta. Na kraju prošle godine na sudovima je ostalo 574.783 neriješenih predmeta, 119.068 predmet manje nego 2013., a kad se pribroje zemljišno-knjižni i predmeti sudskog registra, koje uglavnom rješavaju ovlašteni referenti, taj broj iznosi 616.986 predmeta. Ukupan broj neriješenih predmeta lani je tako bio najniži u posljednjih 25 godina, a Hrvatin posebno ističe da je poboljšana i struktura riješenih predmeta, odnosno da su u većoj mjeri rješavani upravo najsloženiji predmeti. Nastavljen je i pad broja predmeta koji se vode dulje vrijeme, kao i broj onih koji nisu dovršeni u razumnom roku.