c S
Dnevne novosti

Državni vrh na HVU: članstvom u NATO-u i EU Hrvatska sigurnija

26.06.2015 07:20 ZAGREB, 25. lipnja 2015. (Hina), U povodu Dana državnosti na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "Petar Zrinski" u četvrtak je održana promocija polaznika HVU-a, a predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović istaknula je da je Hrvatske članstvom u NATO i EU ostvarila svoje glavne vanjskopolitičke ciljeve što je donijelo građanima znatno višu razinu sigurnosti, a premijer Zoran Milanović rekao je kako je i danas primarna zadaća HV-a obrana cjelovitosti i slobode Hrvatske, dodavši da pozicija Hrvatske, kao članice EU i NATO-a, nikad nije bila sigurnija s obzirom na aktualne svjetske krize. 
Promociji polaznika 17. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", 14. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe te 2. naraštaja zdravstvene službe opće medicinske specijalnosti na HVU, uz predsjednicu i vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga RH Grabar Kitarović i premijera Milanovića, nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović te načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić. Čestitajući polaznicima Dan državnosti i uspješan završetak školovanja na HVU, Grabar-Kitarović istaknula je kako se danas, uzevši u obzir nove sigurnosne prijetnje u Europi i svijetu, vidi koliko je prije šest godina bilo važno postati članicom NATO-a. "Ulaskom u NATO i EU naša je zemlja ostvarila svoje glavne vanjskopolitičke, a članstvo u tim organizacijama našim građanima je donijelo znatno višu razinu sigurnosti", kazala je. Upozorila je kako je članstvo u NATO-u i EU svima koji vode hrvatsku državu donijelo i novu razinu odgovornosti, a u odnosu na NATO ta se odgovornost očituje i u ulaganjima u obranu, projekte modernizacije i opremanja Oružanih snaga RH. "Uvjet da to možemo brže i više činiti je u prvom redu jačanje hrvatskog gospodarstva", naglasila je Grabar-Kitarović. Drži da su članstvo u EU i mogućnosti cjelovitih korištenja njezinih fondova koji Hrvatskoj stoje na raspolaganju, jedan od mehanizama koje treba iskoristiti u postizanju tog cilja.

Grabar-Kitarović: u zajedništvu branitelja i cijelog naroda svladavati probleme društva

"Želimo li jake i dobro opremljene Oružane snage moramo učiniti dodatne napore u gospodarstvu i osigurati mogućnost većih proračunskih izdvajanja za obranu", rekla je Grabar-Kitarović. Naglasila je da se u zajedništvu branitelja iz Domovinskog rata, hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana treba tražiti inspiracija u svladavanju svih problema s kojima smo danas kao društvo suočeni. Predsjednica države istaknula je i kako je bolja i prosperitetnija Hrvatska osnova na kojoj se mogu razvijati ljudske i tehnički osposobljene i uvježbane te za svaku intervenciju osposobljene Oružane snage, kao i temelj i okosnica naše domovinske sigurnosti. Podsjećajući kako je Hrvatsko vojno učilište utemeljeno u teškim uvjetima u Domovinskom ratu, predsjednica Republike rekla je da su se Hrvati kroz svoju dugu povijest morali prije svega osloniti na sebe, pri tome podnoseći i najveće žrtve. Podsjetila je na neke od hrvatskih velikana iz daljnje i bliže povjesti - bana Petra Zrinskog, bana Josipa Jelačića, junaka Domovinskog rata generala Blagu Zadru, a posebno važnom istaknula je ulogu prvoga hrvatskog predsjednika i zapovjednika Oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana.

Grabar-Kitarović: Tuđmanova uloga posebno izražena u ispravnoj procjeni

"Tuđmanova uloga posebno je došla do izražaja u ispravnoj procjeni - s jedne strane mogućnosti i sposobnosti Hrvatske vojske u odnosu na stanje na bojišnicama, a s druge procijeniti snagu i namjere neprijatelja, te u konačnici sve staviti u kontekst političkog trenutka i međunarodnih odnosa u prijelomnim trenucima za Republiku Hrvatsku", kazala je Grabar-Kitarović. Istaknula je i kako je protekom vremena povjesna prosudba Tuđmanovih zasluga sve pozitivnija, a uspomena u hrvatskom narodu sve veće.

Milanović: predsjednik Franjo Tuđman u Zagrebu nema dostojan trg

Na ulogu prvoga hrvatskog predsjednika i zapovjednika Hrvatske vojske dr. Franje Tuđmana podsjetio je i premijer Milanović rekavši da je on bio "političar koji je vodio jednu stranku, izvršnu državnu vlast u državi i na to mjesto ga je izabrao hrvatski politički narod". "Danas u Zagrebu predsjednik Tuđman nema dostojan trg", naglasio je Milanović. Smatra, dodao je, i da neke kočnice u nama i dan danas ne dopuštaju da se dogovorimo oko osnovnih i na oko banalnih stvari. "To su stvari koje među nama ne bi trebale stvarati nikakve razlike. U glavnom gradu Hrvatske to još uvijek nemamo", rekao je Milanović. Podsjećajući kako je hrvatski politički narod na referendumu odlučio da se Hrvatska razdruži od bivše Jugoslavije, Milanović je kazao da hrvatska državnost seže u Srednji vijek i prostire se stoljećima do današnjeg dana i 1991. godine i herojskog Domovinskog rata u kojem su brojni građani stali na branik Domovine.

Milanović: Hrvatske kao članica EU i NATO-a sigurnija s obzirom na svjetske krize

"Domovina je majka, a odnos majke i djeteta je poseban odnos privrženosti a katkad i sebičnosti. Tu ljubav i privrženost moramo osjećati svi u nama i ona nam mora biti zajednička. To je katkad teško, katkad se u Hrvatskoj ne razumijemo ali u vremenima kriza uvijek smo se svi jako dobro razumjeli. Tako se dobro razumijemo i oko Dana neovisnosti i Dana državnosti ", kazao je Milanović. Istaknuo je kako je danas jedina i primarna zadaća HV-a obrana naše cjelovitosti, integriteta i slobode. Ocijenio je kako danas položaj Hrvatske, kao članice EU-a i NATO-a, nikad nije bio sigurniji i bolji, jer su krize na istoku Europe i Mediteranu dalje od naše zemlje. Podsjetivši na postignuća Hrvatske vojske kao pouzdanog saveznika NATO-a, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Lovrić upozorio je na važnost stjecanja novih znanja. "Samo znanjem možemo doći do pobjede i možemo odgovoriti na izazove koje nosi tehnološki razvoj i suvremeni krizni izazovi", zaključio je.