c S
Dnevne novosti

SAD poziva EU i MMF da zadrže Grčku u eurozoni

29.06.2015 07:00 WASHINGTON, 28. lipnja 2015. (Hina), Visoki američki dužnosnici umiješali su se ovaj vikend u grčke financijske probleme pozivom Međunarodnom monetarnom fondu i Europskoj uniji da osmisle plan oporavka koji bi Grčku zadržao u eurozoni. 
U nizu odvojenih subotnjih telefonskih razgovora s direktoricom MMF-a Christine Lagarde i ministrima financija Njemačke i Francuske, američki ministar financija Jack Lew pozvao je sve sugovornike da "pronađu održivo rješenje koje Grčku stavlja na put reformi i oporavka unutar eurozone", kaže se u nedjeljnom priopćenju američkog ministarstva. U priopćenju koje je Reutersu dao glasnogovornik, Lew kaže kako je "za sve strane važno da nastave surađivati u traženju rješenja, što podrazumijeva i raspravu o mogućem otpisu grčkoga duga", uoči referenduma o uvjetima financijske pomoći zakazanom za iduću nedjelju. Čelnica MMF-a Christine Lagarde rekla je u nedjelju da je razočarana zastojem u pregovorima kojima bi trebalo spriječiti grčki bankrot, ali je i dodala da je eurozona "u snažnoj poziciji" i može učinkovito reagirati na promjenu stanja.

U priopćenju Lagarde poziva na uravnotežen pristup obnovi ekonomske stabilnosti i rasta u Grčkoj, uz provođenje strukturnih i fiskalnih reforma te naglašava spremnost na nastavak pregovora. I predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pokušao je u zadnji čas u nedjelju nagovoriti Grčku da pristane na dogovor koji bi je spasio od bankrota te rekao kako su pregovorima "vrata i dalje otvorena". Juncker se obratio izravno grčkim glasačima. Komisija je objavila dokument za koji tvrdi da je ublažena ponuda koju su grčki pregovarači razmatrali u petak navečer u Bruxellesu kad je stigla vijest da je premijer Aleksis Cipras odbacio ponudu i odlučio raspisati referendum. "U interesu transparentnosti i radi informiranja grčkoga naroda", obrazložio je Juncker na Twitteru koji je objavljen i na grčkom. Šef Europske komisije dodao je poveznicu na dokument od deset stranica proračunskih i drugih "prethodnih postupaka" službene Atene, za koje su se EU, ECB i MMF dogovorili da budu uvjeti za davanje nove gotovinske pomoći Grčkoj.

Eurogrupa, ministri financija zemalja eurozone, mogli su o tome postići dogovor na subotnjem sastanku, ali povukli su prijedlog zbog, kako tvrdi Komisija, "jednostrane odluke grčkih vlasti da odustane od cijelog postupka". Među elementima toga prijedloga, a datiran je s 26. lipnja u 20 h po srednjoeuropskom vremenu, jesu i formulacije o mirovinama drukčije nego u povjerljivom nacrtu koji je Reuters dobio na uvid početkom proteklog tjedna te ustupci kad je u pitanju porez na dodanu vrijednost za hotelsku industriju koja je za Grčku vitalna. U novom prijedlogu kaže se da hoteli mogu naplaćivati smanjenu stopu PDV-a od 13 posto, a ne standardnih 23 posto. Jedan dužnosnik grčke vlade rekao je za Reuters da ta ponuda nije poslana službenoj Ateni.