c S
Dnevne novosti

Grožnjan- političke stranke o svojim zdravstvenim politikama, Varga: životni vijek produljiti za dvije godine

29.06.2015 07:25 GROŽNJAN, 27. lipnja 2015. (Hina), U sklopu 22. motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja, na tečaju "Mediji i zdravlje" u Grožnjanu predstavnici političkih stranaka - SDP-a, IDS-a, Hrvatskih laburista i ORaH-a predstavili su u subotu zdravstvene politike svojih stranaka, a ministar zdravlja Siniša Varga, govoreći u ime SDP-a, rekao je da je cilj aktualne zdravstvene politike u sljedećih pet godina produžiti životni vijek za dvije godine. 
Ministar Varga je istaknuo kako je cilj zdravstvene politike ostvarenje svakome dostupne kvalitetne zdravstvene usluge bez povećanja participacija i cijena polica zdravstvenog osiguranja, s tim da se životni vijek u roku od sljedećih pet godina produlji za dvije godine. To se nastoji ostvariti nacionalnim programom reformi kroz osam mjera prihvaćenih kod MMF-a, Europske komisije i Svjetske banke. Među onim što je postignuto, Varga je izdvojio novi model ugovaranja s bolnicama, kvalitetniji rad primarne zdravstvene zaštite, transparentniji sustav i izlazak HZZO iz državne riznice. Predstavio je plan izgradnje novih bolnica, poput pulske u gradnji i planirane riječke, te obnove i dogradnje niza bolnica u zemlji. Napomenuo je da se boljim korištenjem europskih fondova, uključenjem zdravstvenog turizma u javni i jačanjem u privatnom sektoru te jačanjem kliničkih istraživanja u bolnicama može ostvariti oko 500 milijuna kuna novih prihoda. Spominjući HDZ-ovu zdravstvenu politiku, nazvao ju je "dolinom suza" dodajući da se kroz medijske istupe članova te stranke može utvrditi da se zalažu za poskupljenje zdravstvene zaštite, smanjenje razine usluga građanima te plaća liječnicima.

Moderator skupa novinar Mario Harapin je rekao da su predstavnici HDZ-a, kao i svih parlamentarnih stranaka pozvani, ali da su se ispričali zbog nemogućnosti sudjelovanja. Ciljevi ORaH-ove zdravstvene politike, kako je predstavio Galibedin Galijašević, stabilan su i održiv model, smanjenje listi čekanja, jačanje primarne zdravstvne zaštite, reorganizacija i stabilizacija bolničkog sustava te pojednostavljenje legislative. Članica predsjedništva IDS-a Sandra Ćakić Kuhar kazala je da se njihova politika temelji na solidarnosti, građanskim pravima korisnika, decentralizaciji i jačanju prevencije. Decentralizacija je važna zbog uvažavanja lokalnih i regionalnih specifičnosti, osiguravanja bolje usluge i raspodjele sredstava, smanjenje nejednakosti u sustavu, rekla je. Stipe Drmić je u ime Hrvatskih laburista - stranke rada kao probleme hrvatskog zdravstvenog sustava izdvojio korupciju, stanačko rukovođenje i dozvoljavanje sukoba interesa. Ustvrdio je da nema razloga za hitni psotupak donošenje novih zakona o zdravstvu. Važno je ukinuti nelojalnu konkurenciju privatnog i javnog u sustavu, istaknuo je.

Organizatori tečaja "Mediji i zdravlje" među ostalim je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara u partnerstvu s Hrvatskom mrežom zdravih gradova, Hrvatskim društvom za javno zdravstvo. Skup je zamišljen kao vodeće mjesto za susret i predstavljanje važnih tema u zdravstvu te otvorene rasprave o budućnosti zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Na skupu svake godine sudjeluju ministri, ravnatelji zdravstvenih ustanova, hrvatski novinari koji prate zdravstvo predstavnici farmaceutskog sektora, zdravstvene administracije i nevladinih udruga.