c S
Dnevne novosti

HDSSB: inicijativa za promjene Kaznenog zakona

29.06.2015 07:40 OSIJEK, 26. lipnja 2015. (Hina), Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin i članovi Odbora za pravna pitanja te stranke najavili su u petak u Osijeku da će Klub zastupnika te stranke u Hrvatskome saboru u parlamentarnu proceduru uputiti odgovarajuće izmjene i dopune Kaznenog zakona kojima predlažu da se postroži "zakonski minimum zapriječenih kaznena djela protiv spolne slobode i kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta". 
Tim prijedlogom, kako su pojasnili na konferenciji za novinare, žele spriječiti izricanje uvjetnih kazni za osobe koje nad maloljetnikom počine kazneno djelo. Osim toga, predložit će se dopune Kaznenog zakona u dijelu koji se odnosi na uvjete (minimalni za izdržavanje izrečene zatvorske kazne) primjene instituta uvjetnog otpusta i moguće odgovarajuće izmjene Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

Predložit će se i uvođenje obvezne medicinske prevencije za osobe pravomoćno osuđene za neko od kaznenih djela počinjeno nad maloljetnikom (spolna sloboda, spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta). Obvezni pristanak na medicinska prevenciju bit će uvjet za primjenu uvjetnog otpusta, a njezino provođenje bilo bi regulirano posebnim aktom. Osim toga, predlažu i da svi podatci koje sadržava registar pedofila koji se vodi pri Ministarstvu pravosuđa u njemu trajno ostanu kako bi se spriječilo da se osobe osuđene zbog spomenutih kaznenih djela zaposle na radnome mjestu na kojem bi bile u kontaktu s djecom.