c S
Dnevne novosti

Pusić tvrdi da Hrvatska upješno koristi europske fondove

01.07.2015 07:57 ZAGREB, 30. lipnja 2015. (Hina), Hrvatska je uspješna u povlačenju novca iz europskih fondova, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u utorak, unatoč podacima državne revizije da je Zagreb u europski proračun i kroz posebne uplate uplatio 29,6 milijuna eura više nego što je primio od Bruxellesa.

Prema podacima Državnog ureda za reviziju, od ulaska u EU do 31. prosinca 2014. Hrvatska je u zajednički proračun uplatila gotovo 700 milijuna eura, a primila 722 milijuna eura. No, kada se tome doda da su 52 milijuna eura uplaćena kroz posebne uplate za Europsku investicijsku banku i Istraživački fond za ugljen i čelik, ispada da je 29,6 milijuna eura više uplaćeno, nego što je povučeno. I oporbeni HDZ ocijenio je u ponedjeljak da vlada ne zna koristiti sredstva iz europskih fondova, da dvije godine članstva u EU-u nije donijelo bolji život građanima i da Hrvatskoj prijeti grčki scenarij. U intervjuu u povodu druge obljetnice ulaska Hrvastke u EU, Pusić tvrdi da je Hrvatska uspješna u korištenju europskih fondova i upozorava da "ne bi smjeli biti bahati". "Nijedan novac nije sitan i ne treba biti bahat", rekla je Pusić u razgovoru za RTL televiziju i negativnu bilancu od 30 miljuna eura objasnila tako da "EU novac ne isplaćuje unaprijed nego ga refundira" kada se završe određene faze projekta.

HDZ-u je uzvratila da će se iz fonda od deset milijardi eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju do 2020. među ostalim graditi Pelješki most što HDZ-ovoj vlasti nije uspjelo. "Iz tih fondova će se graditi Pelješki most o kojem su neki pjevali i nisu imali pojma kako osigurati novac, nego su pljačkali", rekla je Pusić misleći na HDZ-ovu vladu premijera Ive Sanadera osuđenog za korupciju. Kao jedno od najvećih postignuća Hrvatske u EU-u istaknula je to što je promijenila politiku Bruxellesa prema BiH. "Hrvatska je jedina nova i istočna članica koja je u prvoj godini članstva uspjela promijeniti neku od politika EU-a, a to je politika prema BiH koja je nama vrlo važna", rekla je šefica hrvastke diploamcije. Komentirajući događaje u Grčkoj i eurozoni, ministrica je rekla da se Hrvatska priprema za ulazak u tu skupinu 19 europskih zemalja, ali da grčki primjer pokazuje "da se ne treba gurati prije nego što ste spremni". "Nije sigurno hoće li u njoj biti Grčka, ali eurozone će biti", rekla je Pusić. "Izlaskom Grčke ne bi nestala Europa", dodala je upitana za izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel koja je u ponedjeljak izjavila da će propast eura značiti i propast Europe. Pusić smatra da bi Grčka trebala prihvatiti "razumne mjere" koje međunarodni vjerovnici predlažu za nastavak financiranja te zadužene zemlje o kojima će u nedjelju odlučiti grčki birači na referendumu. "Na referendumu bi glasovala 'za' program suradnje s EU-om i MMF-om", rekla je Pusić.