c S
Dnevne novosti

Sabor: pred 10-ak zastupnika o reformi javne uprave

02.07.2015 07:35 ZAGREB, 1. srpnja 2015. (Hina), Hrvatski sabor je kasno u srijedu, pred manje od deset zastupnika, propitivao Vladin rad na reformi javne uprave, 'zahvaljujući' interpelaciji 16 oporbenih zastupnika na čelu s reformistom Petrom Baranovićem. 
Saboru predlažemo da zaduži Vladu da mu u roku od tri mjeseca predloži paket akata koji bi uveli obvezu mjerenja i sankcioniranja tri posto najneuspješnijih zaposlenika u državnoj javnoj upravi, rekao je Baranović. Ideja je, pojasnio je, da javna uprava postane prostor iz kojega trebaju otići najlošije ocijenjeni, a da se manji broj izvrsnih, obrazovanih uvede u sustav. Hrvatska održava sustav u kojem se jednako plaćaju i radnici i neradnici, ustvrdio je Baranović.

Šesnaest zastupnika traži da se lokalne jedinice također obveže da u istom roku prihvate iste standarde mjerenja kvalitete. Oporbeni zastupnici iz redova reformista, nezavisnih ljevičara, HDSSB-a, Novog vala, DC-a i nezavisnih drže da je Vlada propustila provesti reformu javne uprave, traže da Sabor izvijesti što je učinila na tom polju. Navode da je 23.850 državnih službenika, samo njih osam ili 0,03 posto, dobilo ocjenu nedovoljan, odličan 26 posto, vrlo dobar 69 posto, dobar njih 7 posto. Trošak za zaposlene u javnoj upravi u 2013. iznosio je 12 posto BDP-a, prenose zastupnici podatak Svjetske banke po kojem je hrvatska javna uprava 20 posto skuplja u odnosnu na prosjek deset najrazvijenijih europskih zemalja.

Baranović je više puta ponovio kako je nezadovoljan što se o tako važnoj temi raspravlja kasno u noć, pred nekolicinom zastupnika. Od 16 podnositelja interpelacije samo sam ja u sabornici, primjetio je reformist. Svako vrijeme je dobro za raspravu, mnogi parlamenti raspravljaju cijele noći, uzvratila je Ingrid Antičević Marinović (SDP). Rasprava o prethodnoj interepelaciji (o TTIP-u) trebala je biti u podne, ali su nakon izlaganja kolege iz HDZ-a, svi (njegovi) replicirali, toliko o tome, kaže zastupnica. Klub SDP-a ne podržava interpelaciju, uz ostalo i jer je Sabor usvojio strategiju razvoja javne uprave u puno širem obujmu, nego se predlaže, poručila je. Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o godišnjem izvješću o izvršenju Državnog proračuna za prošlu godinu.