c S
Dnevne novosti

Okrugli stol o UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom

03.07.2015 07:20 ZAGREB, 2. srpnja 2015. (Hina), Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Anke Slonjšak, saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je u četvrtak okrugli stol o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. 
Pravobraniteljica Slonjšak, predstavnici Vlade Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i UNICEF-a predstavili su zaključne primjedbe UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom o provedbi UN-ove Konvencije u Hrvatskoj, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Odbor je te zaključke usvojio nakon dijaloga s Vladom RH održana u Ženevi 30. i 31. ožujka ove godine, a zaključne primjedbe ujedno su i preporuke za daljnju provedbu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko istaknuo je važnost teme, dodavši da je za svako društvo važno izjednačavanje i uključivanje osoba s invaliditetom u sve oblike društvenoga života, kao i podizanje svijesti o ovoj problematici. Upozorio je na etičku obvezu i dužnost uklanjanja svih vrsta prepreka osobama s invaliditetom te omogućavanje ravnopravna sudjelovanja u društvu, ističe se u priopćenju. Predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović podsjetio je da je Hrvatski sabor ratificirao UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom 1. lipnja 2007. Time je Sabor iskazao opredjeljenost za puno ostvarivanje svih temeljnih ljudskih prava i postizanje jednakosti osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, rekao je Jovanović.

Na važnost razumijevanja osoba s invaliditetom i njihovih prava upozorila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, rekavši da u promicanju i zaštiti njihovih prava te u oblikovanju politika ključnu ulogu imaju Sabor i saborski zastupnici. Uvijek je važno iznova podsjećati na odgovornost zakonodavne vlasti da u svojem radu stvara temelje uključenosti osoba s invaliditetom, kazala je Slonjšak. Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš predstavila je različite aktivnosti koje Ministarstvo provodi za zaštitu prava osoba s invaliditetom, osvrnuvši se na zakonodavni okvir kojim se uređuje to područje. Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih i predsjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom Iva Prpić predstavila je zaključne primjedbe UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom o provedbi UN-ove Konvencije u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na dvije preporuke. Hitna je preporuka Odbora da se poduzmu direktni koraci za rješavanje teške situacije u ustanovama te zaustave nedobrovoljni tretmani i korištenje mjera sputavanja. Važna je i sugestija da se zakonodavstvo uskladi s Konvencijom. Druga važna preporuka Odbora je da se donesu hitne izmjene i dopune zakona kojima se bezuvjetno zabranjuje sterilizacija dječaka i djevojčica s invaliditetom te odraslih osoba s invaliditetom ako ne postoji njihov osobni i slobodni pristanak, dodala je Prpić, navodi se u priopćenju. Od ostalih preporuka UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom istaknuta su područja koja se odnose na žene s invaliditetom, pristupačnost, slobodu izražavanja i mišljenja, djecu s invaliditetom, osposobljavanje i rehabilitaciju, obrazovanje, rad i zapošljavanje te socijalnu zaštitu osoba s invaliditetom.