c S
Dnevne novosti

WHO poziva na povećanje poreza na duhanske proizvode

08.07.2015 07:00 ŽENEVA, 7. srpnja 2015. (Hina/Reuters), Više bi vlada trebalo povećati porez na duhanske proizvode, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozorivši da će, ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere, broj umrlih od posljedica bolesti povezanih s pušenjem do 2030. porasti na osam milijuna. 
U izvješću pod nazivom "Global Tobacco Epidemic 2015.", WHO izvješćuje da u svijetu svakih šest sekundi od bolesti koje se povezuju s uživanjem duhanskih proizvoda umre jedna osoba, što je oko šest milijuna godišnje, a to je više nego što ih smrtno strada od posljedica AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno. Brojne zemlje u svijetu imaju iznimno niske poreze na duhanske proizvode, a u nekima porezi i ne postoje, izvješćuje organizacija. Trenutačno samo u 33 zemlje članice WHO-a porez na duhanske proizvode iznosi 75 posto ukupne prodajne cijene, što je preporuka te UN-ove zdravstvene organizacije. "Povećanje poreza na duhanske proizvode jedan je od najučinkovitijih načina da se smanji njihova prodaja u svijetu", što rezultira manjim brojem pušača, manjim brojem oboljelih, ali i uštedom, rekla je direktorica WHO-a Margaret Chan.

Pušenje je jedan od četiri glavna rizična faktora za razvoj bolesti poput karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i bolesti pluća. 2012. spomenute su bolesti ubile 16 milijuna ljudi mlađih od 70 godina, od kojih je 80 posto iz siromašnih zemalja. Douglas Bettcher, stručnjak WHO-a za prevenciju nezaraznih bolesti, kazao je da su Kina i Francuska dokaz kako povećanje poreza na duhanske proizvode smanjuje njihovu prodaju, istodobno pomažući ljudima da odluče prestati pušiti. U Francuskoj je, po podacima WHO-a, nakon takve odluke donesene početkom devedesetih godina broj oboljelih od raka pluća značajno smanjen. Komentirajući izvješće WHO-a, predsjednik World Lung Foundation, Jose Luis Castro kazao je da je poruka te institucije vrlo jasna. "Izvješće samo potvrđuje činjenicu da oglušivanje vlada na pozive da povećaju porez na duhanske proizvode bez sumnje vodi do brojnih preuranjenih smrti i bolesti, osobito u zemljama s niskim i srednjim prihodom u kojima je, zbog pristupačne cijene cigareta, broj pušača iznimno velik", kazao je.