c S
Dnevne novosti

Sindikati traže da hrvatske pruge obnavljaju Pružne građevine

17.07.2015 07:17 ZAGREB, 16. srpnja 2015. (Hina), Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat infrastrukture HŽ-a u četvrtak su ispred zgrade Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture održali prosvjed zahtijevajući da se tvrtki Pružne građevine omogući posao na obnovi hrvatskih pruga, a ne da se zbog navodnog sukoba interesa otpušta hrvatske radnike i njihov posao iz projekata EU-a dodjeljuje stranim tvrtkama.
Omogućiti Pružnim građevinama poslove koje sufinancira EU

Sindikati traže od Vlade i HŽ Infrastrukture da izdvoji Službu za EU projekte iz HŽ Infrastrukture u državnu agenciju kako bi Pružne građevine mogle sudjelovati u projektima koje sufinancira EU. Od Uprave traže da se počne odgovorno ponašati prema sredstvima za restrukturiranje osiguranih kreditom uz državno jamstvo, odnosno da prestane otpuštati i zbrinjavati radnike, a istovremeno na istim poslovima zapošljavati radnike na određeno vrijeme. Sindikati upozoravaju da je u HŽ Cargu otpušteno 750 radnika, a Uprava do kraja ljeta najavljuje još 500 otkaza, dok je u Pružnim građevinama otpušteno 600 radnika, a Uprava trenutno radi na otpuštanju 400 radnika te u idućoj godini još 250 radnika. "Tražimo da se radnicima Pružnih građevina omogući da rade, da se poslovi prestanu davati strancima i da se riješi problem sukoba interesa Pružnih građevina na isti način kao što su to riješili Slovenci", izjavio je novinarima predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač. Ustvrdio je da su Pružne građevine pretprošle godine ostvarile oko 250 milijuna kuna profita, a trenutno na ugovorenim poslovima radi još 300 radnika na određeno vrijeme kojih bi se Uprava, da joj ne trebaju, davno riješila bez otpremnina.

Pruge kojima vlakovi voze 140 kilometara na sat

Forgač kaže da će poslodavac te radnike ostaviti na njihovim radnim mjestima i uz njih zaposliti nove, ali će otpustiti 400 stalnih radnika sa sredstvima koje su posudili od Svjetske banke i koje će građani vraćati s kamatama. Predsjednik Sindikata infrastrukture HŽ-a Slavko Proleta upozorio je da se Pružne građevine više ne mogu javiti na natječaj ni kao podizvođač radova, a njegovi su radnici gradili pruge na kojima vlakovi voze i do 140 kilometara na sat. Na prosvjedu je sudjelovalo 60-ak sindikalnih povjerenika koji su imali istaknute parole "Zaustavite propadanje Pružnih građevina" i "Dok Europa gradi pruge, Vlada svoje radnike šalje kući". Uprava Pružnih građevina osudila je prosvjed sindikalnih povjerenika jer smatra da se otvorena pitanja trebaju rješavati unutar kuće i u duhu socijalnog dijaloga, što je jedini put za pronalaženje rješenja za dugoročno stabilno poslovanje Pružnih građevina i očuvanje radnih mjesta. Pružne građevine 95 posto poslovanja ostvaruju s HŽ Infrastrukturom, u čijem su stopostotnom vlasništvu, a za ovu godinu tvrtka očekuje smanjenje prihoda s prošlogodišnjih 660 milijuna kuna na 332 milijuna kuna, navela je Uprava.

Uprava poručuje da je restrukturiranje neminovno

Ističe pritom kako je osim manjeg prihoda, neminovno restrukturiranje tvrtke kako bi postala konkurentna na tržištu, što znači promjenu dosadašnjeg modela poslovanja i racionalno upravljanje svim troškovima, pa tako i troškovima radnika. Vrijednost Kolektivnog ugovora je oko 41 milijun kuna, a njime je zajamčen niz dodataka na plaću, 28 dana godišnjeg u prosjeku, treći mirovinski stup, rad subotom, 90 posto naknada bolovanja do 42 dana itd. Jedan od ključnih zadataka u okviru restrukturiranja je rješavanje problema viška zaposlenih, ističe Uprava i tvrdi da je tome pristupila "s punom socijalnom osjetljivošću", o čemu svjedoče i poticajne otpremnine koje iznose do 180.000 kuna neto. Osim toga, Pružne građevine su, za razliku od drugih tvrtki u građevinskom sektoru, imale rast zaposlenih u doba recesije, dok je veliki dio privatnih firmi ugašen. Uprava poručuje da poštuje sve zakonske odredbe, no ne može pristati na zahtjev sindikata koji nastavak pregovora uvjetuju svojim sudjelovanjem u utvrđivanju kriterija za višak zaposlenih, jer to nije njihova uloga već je isključivo odgovornost Uprave.