c S
Dnevne novosti

Španjolska odbila primiti 3000 izbjeglica, dio ide u Hrvatsku i Estoniju

21.07.2015 07:15 MADRID, 21. srpnja 2015.(Hina), Premda je Europska komisija tražila od Španjolske da prihvati 4300 izbjeglica koje su ušle u Italiju i Grčku, ta mediteranska zemlja pristaje primiti njih samo 1300, predvodeći zemlje koje se protive zajedničkom planu, pa će Hrvatska i Estonija primiti više osoba nego što traži Bruxelles. 
Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernández Díaz istaknuo je da je Španjolska "radikalno protiv" rješenja Europske komisije jer ono "nije samo nedovoljno dobro već je loše". "To je kao da imamo kuću gdje kaplje na puno mjesta pa je u nekim prostorijama poplava. I umjesto da začepimo mjesta gdje curi mi dijelimo vodu po različitim prostorijama", rekao je ministar u konzervativnoj vladi premijera Mariana Rajoya. Španjolska se suočava s valom emigranata iz susjednog Maroka, sa sjevera Afrike, gdje dolaze iz brojnih afričkih zemalja. "Ovaj program će dovesti do efekta pozivanja", napomenuo je Díaz. Mnogi imigranti riskiraju živote u malim gumenim čamcima pokušavajući prijeći tjesnac koji dijeli dva kontinenta.

Na najužem dijelu između Španjolske i Maroka udaljenost je svega 14 kilometara. U Španjolsku je ove godine ušlo 1230 imigranata dok je u Grčku stiglo njih 68.000, a u Italiju 67.500, podatak je Ujedinjenih naroda. Tisuće bježe od rata i siromaštva iz Sirije, Iraka, Libije i drugih zemalja. Europska komisija nastoji raspodijeliti ukupno 40.000 izbjeglica iz Grčke i Italije te njih još 20.000 koji se nalaze izvan EU-a, uglavnom u Turskoj. Španjolska je samo jedna od većine zemalja koje odbijaju broj osoba koje im je odredio Bruxelles vodeći se demografskim i gospodarskim kriterijem. Hrvatska je u ponedjeljak pristala primiti 550 osoba umjesto njih 505.

Estonija je uz Hrvatsku jedina zemlja koja je prekoračila broj. Bruxelles sada mora naći rješenje za 5240 ljudi s obzirom da ih zemlje poput Španjolske odbijaju. Španjolska je nakon Grčke zemlja s najviše nezaposlenih u EU, a slijede Cipar i Hrvatska pogođeni dugotrajnom gospodarskom krizom.