c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Socijalni partneri nastavljaju rad na novim zdravstvenim zakonima

21.07.2015 07:50 ZAGREB, 20. srpnja 2015.(Hina), Ministarstvo zdravlja izvijestilo je u ponedjeljak da Radna skupina za izradu zdravstvenih zakona, sastavljena od socijalnih partnera - predstavnika Ministarstva, sindikata i poslodavaca, nastavlja s radom na izradi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti te na izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju
Oba zakona, poručili su iz Ministarstva zdravlja, ići će u redovnu saborsku proceduru, a javnost će pravodobno biti obaviještena o početku javne rasprave o novim zakonskim prijedlozima. Dodaju kako je tijekom prethodne javne rasprave o izmjenama dva zakona, uvaženo niz prijedloga dionika u zdravstvu i opće javnosti te su takvi, izmijenjeni nacrti zakona, poslani na uvid socijalnim partnerima. Međutim, dok iz Ministarstva poručuju kako radna skupina nastavlja s radom, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Spomenka Avberšek i Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ivica Babić upozoravaju kako ministar Varga ponovo griješi u proceduri, a pred socijalne partnere izlazi s prijedlozima zakona koji su kopija onih koji su povučeni iz procedure početkom srpnja.

"Radi se o čistopisu prijedloga zakona koji su povučeni i o kojima je sve rečeno, a mi tražimo sadržajno nove i kvalitetno osmišljene zakone koji će građanima jamčiti jednaku i i dostupnu zdravstvenu zaštitu", izjavio je Babić za Hinu nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja. Spomenka Avberšek kaže kako SSSH nema namjeru biti dio radne skupine i raspravljati o "nečemu što nije prošlo", a o čemu se želi ponovno raspravljati nepoštujući proceduru. "Nećemo biti dio te predstave ljetnih igara. Onog trenutka kada su povučene izmjene zakona i odlučilo se ići s novim zakonima, procedura se vraća na početak. To znači da Ministarstvo zdravlja s novim prijedlozima mora upoznati prvo sindikalne središnjice, koje se o njima očituju i ponovno imenuju svoje predstavnike u radnu skupinu", kaže Avberšek.

Za sindikate je neprihvatljiva i namjera da se s javnom raspravom krene u kolovozu, u vrijeme kada su svi na godišnjem odmoru, a kako bi se zakoni našli na prvu saborsku sjednicu polovicom rujna. Ministar zdravlja Siniša Varga pod pritiskom je javnosti početkom srpnja povukao predložene izmjene dvaju ključnih zdravstvenih zakona nakon već provedene javne rasprave i najava da će izmjene biti donesene u hitnoj proceduri prije saborske ljetne stanke. Najavio je tada izradu novog, cjelovitog, Zakona o zdravstvenoj zaštiti te novi prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Hitnost donošenja zakonskih izmjena bio je jedan od razloga zbog kojih su se SSSH i HURS povukle iz radne skupine za izradu zakona.