c S
Dnevne novosti

VLADA: za 25 posto smanjen vodni doprinos za poduzetnike

24.07.2015 07:40 ZAGREB, 23. srpnja 2015.Hina, Vlada je u četvrtak smanjila za 25 posto visinu vodnog doprinosa kojega plaćaju poduzetnici odnosno investitori prilikom gradnje, a odlučila je i da se u iduće tri godine s ukupno milijardu kuna u potpunosti suvencioniraju participacije redovitih studenata u troškovima studija te sufinanciraju materijalni troškovi javnim visokim učilištima.
 Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je na sjednici Vlade da će učinak uredbe imati godišnji financijski učinak od 40 milijuna kuna, to jest tolika je ukupna ušteda za poduzetnike, obveznike vodnog doprinosa. Uredba se donosi temeljem Vladine Odluke o smanjenju parafiskalnih nameta u 2015. godini i ciljevima smanjenja u 2016. godini. Riječ je, dodao je, o jednoj od ukupno devet mjera smanjenja parafiskalnih nameta, koji će se do kraja godine smanjiti ukupno za 300 milijuna kuna. Vodni doprinos poduzetnici plaćaju na gradnju građevina za koje se izdaje akt za građenje.

Vlada je donijela i odluku o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u iduće tri školske godine, za što će država izdvojiti ukupno milijardu kuna. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta tako će za subvencije i materijalne troškove ove godine izdvojiti 50 milijuna kuna, iduće godine 300 milijuna kuna, a u 2017. godini 315 milijuna kuna, te u 2018. godini 335 milijuna kuna. Sredstva za subvencije i materijalne troškove raspodjeljuju se visokim učilištima na temelju broja redovitih studenata koji upisuju prvi put prvu godinu i broja redovitih koji su stekli 55 i više ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini, a iznos subvencije ovisi o znanstvenom ili umjetničkom području studijskog programa. "Do sada se s 3.650 kuna sufinanciralo sve studije, a od ove godine ide se 'po studijima' koji će se financirati s iznosima od 4.300 pa do čak 7.500 kuna.

Želimo postići jednaku dostupnost obrazovanja, stimulaciju studenata na završetak studija u redovitom roku, a napuštamo povijesni princip financiranja materijalnih troškova i idemo subvencionirati studije koji imaju više studenata, kazao je ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar.