c S
Dnevne novosti

Američki ministar obrane Ash Carter u iznenadnom posjetu Iraku

24.07.2015 07:05 BAGDAD, 23. srpnja 2015.(Hina/Reuters), Američki ministar obrane Ash Carter doputovao je u četvrtak u iznenadni posjet Iraku kako bi razgovarao s iračkim čelnicima koji pokušavaju povratiti zamah u borbi protiv militanata Islamske države nakon što su izgubili u svibnju kontrolu nad gradom Ramadijem. 
Carter, koji je u svom prvom posjetu Iraku otkako je preuzeo dužnost ministra obrane u veljači, izjavio je da namjerava donijeti "svoju vlastitu procjenu operacije na terenu" nakon razgovora s američkim zapovjednicima i iračkim dužnosnicima. Gubitak grada Ramadija bio je veliki korak unazad za iračku vladu. Ramadi se nalazi samo stotinjak kilometara od Bagdada. Njegov pad zapravo je najveća vojna pobjeda džihadista u Iraku otkako su krajem godine iračke snage i šijitska milicija, uz pomoć zračnih udara koalicije predvođene SAD-om, pokrenule napade na Islamsku državu.

U međuvremenu je Islamska država preuzela odgovornost u četvrtak za samoubilački napad automobilom bombom na većinski šijitskom području iračke prijestolnice Bagdada u kojemu je poginulo najmanje 20 ljudi u srijedu. U objavi postavljenoj na internetu ta sunitska militantna skupina je priopćila da joj je meta bila kontrolna postaja u četvrti al-Šhurta al-Rabaa.