c S
Dnevne novosti

Prosvjednici blokirali središte Sarajeva, pokušavaju prekinuti rad parlamenta

31.07.2015 07:10 SARAJEVO, 30. srpnja 2015. (Hina), Nekoliko desetaka prosvjednika blokiralo je u četvrtak promet u središtu Sarajeva nakon što nisu uspjeli ući u zgradu Parlamenta Federacije BiH na kojemu će izaslanici gornjeg Doma naroda glasovati o donošenju novoga Zakona o radu, kojemu je prosvjednici protive, kao i nekoliko oporbenih stranaka čiji su predstavnici napustiie zasjedanje.

Jedno od najprometnijih sarajevskih raskrižja na Obali Kulina bana ispred Doma sindikata prosvjednici su jedno vrijeme u potpunosti bokirali nakon što su prethodno pokušali ući u zgradu Parlamenta FBiH. Prosvjednici su u međuvremenu probili zaštitnu ogradu oko zgrade i pokušavaju ulaskom u zgradu prekinuti održavanje sjednice Doma naroda. Ispred zgrade Parlamenta su postavljene ograde, a čuva ih veliki broj pripadnika Federalne uprave policije i policije Županije Sarajevo. Oni su spriječili prokušaj nasilnog ulaska u zgradu parlamenta. Nekoliko tisuća prosvjednika protivi se donošenju Zakona o radu te su nosili više parola i izvikivali "Lopovi, lopovi".

Prosvjedi nisu pokolebali izaslanike u Domu naroda, koji su okupljeni oko vladajuće koalicije HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije, da prihvate dnevni red na kojemu je kao druga točka donošenje Zakona o radu. Sjednicu su napustili predstavnici oporbe Demokratske fronte Željka Komšića, SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića nakon što nije prihvaćen njihov prijedlog da se izmjene Zakona o radu skinu s dnevnoga reda današnje sjednice. Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara ranije je najavila kako će izmjene zakona biti donesene unatoč prosvjedima. Izmjene zakona podupire vlast, poslodavci u Federaciji BiH i dužnosnici Europske komisije budući da donošenje ovoga zakona predstavlja jednu od niza mjera reformi važnih za približavanje zemlje Europskoj uniji. Predstavnici sindikata međutim tvrde da se ovim zakonom značajno smanjuju prava radnika. Zastupnički dom parlamenta BiH trebao bi također potvrditi odluke o izmjenama Zakona o radu.