c S
Dnevne novosti

Pokrenut postupak izlaska iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom

31.07.2015 07:55 ZAGREB, 30. srpnja 2015. Hina, Vlada je u četvrtak pokrenula postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije. 
Na to je Vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na sjednici je, iznijevši genezu cijelog slučaja, naglasila kako današnjom Vladinom odlukom "ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom". "Ali, ovaj konkrenti postupak je previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje", rekla je Pusić. Vlada je tako, prema odluci, pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisan 4. studenoga 2009. u Stockholmu, a koji je na snazi od 29. studenoga 2010. godine. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaduženo je da u ime hrvatske Vlade uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

Prema odluci, Hrvatska prestaje primjenivati Arbitražni sporazum od datuma upućivanja diplomatske note, a Maja Seršić razrješuje se dužnosti zastupnice Republike Hrvatske te Andreja Metelko–Zgombić dužnosti su zastupnice Republike Hrvatske, u postupku pred Arbitražnim sudom. Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. Pusić je danas naglasila kako se uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo i to da su nakon početka rasprave u proces "protupravno unošeni dodatni dokumenti i informacije". "Zato smo smatrali da je sam proces tako kompromitiran da je nemoguće na ovaj način nastaviti rješavati pitanje granice Hrvatske i Slovenije", kazala je. "sve je rečeno", kratak je bio premijer Zoran Milanović nakon čega je Vlada glasanjem donijela odluku o izlasku iz arbitraže o granici sa Slovenijom.
Opširnije...