c S
Dnevne novosti

Mimohod spreman, ministar Kotromanović poziva građane da podupru pobjedničku vojsku

03.08.2015 07:15 ZAGREB, 2. kolovoza 2015. (Hina), Svečani vojni mimohod, kojim će Hrvatska u utorak obilježiti 20 godišnjicu akcije Oluja, potpuno je spreman, pokazala je nedjeljna generalna proba u Zagrebu koju nije omeo ni snažan pljusak koji se predvečer spustio na grad. 
Vojnici i policajci, borbena vozila, tenkovi, u koloni dužoj od četiri kilometra prolazili su Vukovarskom ulicom gotovo sat i pol, na potezu od Držićeve do Savske. Zadovoljstvo viđenim za Hinu je potvrdio ministar obrane Ante Kotormanović. "Bilo je dobro, vidio sam jake vojnike, čvrsta, odlučna lica, sve je prošlo u najboljem redu", izjavio je Kotromanović, pozvavši građane da dođu na mimohod u utorak. "Veliko finale očekujemo u utorak, pozivam sve građane da dođu i podupru pobjedničku vojsku koja je to zaslužila", poručio je ministar. 'Priznao' je da svaku obljetnicu Oluje emotivno proživljava, dvadesetu posebno. Uvijek sam "nervozan" kad se radi o Oluji, ali ovo je posebna prigoda, 20 godina, zato pozivam građane, radi svih poginulih, naših (Andrija) Matijaša - Pauka, (Damira) Tomljenovića- Gavrana, u čast njih, u čast naše pobjede, ali i generala Ante Gotovine koji je oslobođen, naglasio je ministar. Generalnu probu pratili su brojni građani kojih se posebno dojmilo dizanje 20-metarske 'kninske' zastave na kran pored pozornice rezervirane za visoke uzvanike. Ganutost i ponos čitao im se na licima, neki su i zaplakali dok se zastava visoko vijorila nad križanjem Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Svečani mimohod formalno počinje odobrenjem 'Neka mimohod krene!' koji izgovara predsjednice Republike i vrhovna vojna zapovjednica. Nebo iznad Zagreba potom nadlijeću migovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji i 'zatvaraju' mimohod. Potom slijedi mimohod pješačkih postrojbi, jedni za drugima prolaze zastave ratnih postrojbi, ratni invalidi, dragovoljci, povijesne postrojbe u živopisnim uniformama. Iza njih ide hrvatska vojna budućnost - kadeti te pripadnici legendarnih gardijskih brigada, na čelu s Tigrovima, brigada koje su bile okosnica hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. Tu su i pripadnici specijalnih te operativnih civilnih snaga poput Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatskog Crvenog križa (HCK), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Građanstvu je posebno atraktivan dio u kojem nastupaju letačke snage, među njima i Krila oluje koja su u nedjelju oduševila manevrima iz svog programa. Pod snažnim pljuskom Vukovarskom su prošle i motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva. S Nacionalne i sveučilišne knjižnice spustili su se pripadnici specijalnih postrojbi, a 'specijalci' su pokazali i atraktivnu vježbu izlačenja. Svečani mimohod prati i umjetnički program koji započinje hrvatskom himnom 'Lijepa naša' koju pjevaju Riječanka Mia Negovetić (13) i Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.