c S
Dnevne novosti

Država za napuštene turističke nekretnine povećava komunalne naknade

11.08.2015 07:45 ZAGREB, 10. kolovoza 2015. (Hina), Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je, gostujući u Dnevniku Nove TV, da će svi vlasnici napuštenih hotela plaćati uvećane komunalne naknade. 
"Cijeli smisao je da vlasnici koji su kupili nekretnine, a nisu ih priveli namjeni, prvenstveno govorim o turističkim objektima, da ih komunalnom naknadom prisilimo da ih dovedu namjeni jer to je u interesu i nas i njih, države i jedinica lokalne samouprave", kazala je ministrica. Pojasnila je kako je u pripremi zakon o komunalnom gospodarstvu koji će predviđati povećanje naknade za one objekte koji su turističke namjene, a nisu u funkciji. Ta bi naknada, dodala je, trebala biti "pet ili 10 puta viša nego što je to uobičajeno". "Neke druge zemlje su imale iste probleme i izašle su iz tih problema pa ne vidimo razloga da to ne bude tako i u Hrvatskoj", kazala je Mrak Taritaš.

Na primjeru zapuštenog turističkog kompleksa Haludovo na otoku Krku ministrica je kazala da "Haludovo danas plaća naknadu od 20-ak tisuća kuna", dok bi predviđenim povećanjem plaćali oko 500 tisuća kuna. No, stave li objekt u fukciju naknada bi, kazala je, "bila manja". "Haludovo je komunalno opremljen prostor, on ima i cestu i vodovod, odvodnju, javnu rasvetu, sve to općina mora platiti bez obzira da li hotel radi ili ne. Ali ako radi onda je veća korist i za općinu i za državu. Smisao je da vlasnike prisilimo da plaćaju ili će se općine na nekretninu upisivati određenim zabilježbama", istaknula je Mrak Taritaš. Kazala je da je utvrđeno kako u trećini općina i gradova komunalna naknada, koja je isključio lokalni prihod, čini manje od 10 posto njihovih proračuna dok bi, izmjenom zakona, ona mogla činiti i 15 posto. "10 do 15 posto prihoda treba biti komunalna naknada i na ovaj način zakonom ćemo prisiliti općine i gradove da rade svoj posao, a oni koji neće raditi svoj posao neće moći dobiti subvencije od države", poručila je ministrica. Na pitanje znači li to da će povećanu naknadu morati plaćati i crkva ministrica je kazala da uvijek postoje izuzeci. "Postoji ugovor koji je država potpisala s crkvom. Italija je jednako tako uvela pravilo da tamo gdje crkva zarađuje na nekretnini plaća nakandu... Tamo gdje je nekretnina u funkciji zarade plaćat će naknadu, gdje nije neće".