c S
Dnevne novosti

TISA sporazum štetan za Hrvatsku

12.08.2015 07:25 ZAGREB, 11. kolovoza 2015. (Hina), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) upozorio je u utorak da je krajnje vrijeme da se u Hrvatskoj pokrene rasprava o TISA sporazumu (Sporazum o trgovini uslugama) koji se bavi međunarodnom regulacijom uslužnih djelatnosti, a koji će po njihovom mišljenju biti štetan za Hrvatsku i zemlje članice EU-a slične veličine.

"Već mjesecima svi zainteresirani u Hrvatskoj čekaju vladinu analizu utjecaja sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i SAD-a (TTIP) na naše gospodarstvo koju vjerojatno nećemo dobiti, kao što vjerojatno nećemo ni od ministra zdravlja Siniše Varge dobiti analizu utjecaja sporazuma na zdravstvo zbog promjena koje donosi po pitanju originalnih i generičkih lijekova" navodi BUZ. Ta stranka navodi kako je za Hrvatsku puno važniji TISA sporazum, oko kojeg se vode pregovori, jer se bavi međunarodnom regulacijom uslužnih djelatnosti kojim će se regulirati sve osim proizvodnje.

Napominju kako je taj sporazum za BUZ neusporedivo važniji od TTIP-a jer će, gledajući sveukupnu EU, njime biti regulirano čak oko 70 posto europske gospodarske aktivnosti. Navode kako ih zabrinjava utjecaj tog sporazuma na standard umirovljenika jer je jedan od njegovih ciljeva vezan uz mogućnost ukidanja državnog mirovinskog sustava kojeg bi po mišljenju autora tog sporazuma treba ukinuti jer predstavlja monopol. "Bilo bi zanimljivo čuti vladinu analizu procjene ovog sporazuma na naše gospodarstvo, no znajući njenu sposobnost mi tu analizu na žalost nećemo vidjeti", zaključuje BUZ u priopćenju.