c S
Dnevne novosti

Javni natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava za zapošljavanje invalida

13.08.2015 07:32 ZAGREB, 12. kolovoza 2015. (Hina), Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom raspisat će javne natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava za programe zapošljavanja i održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom, a koji će za nekoliko dana biti objavljeni u "Narodnim novinama" te dva dnevna lista, priopćio je u srijedu taj Zavod.

Rok za prijavu programa je 20 dana od objave u "Narodnim novinama". Javni natječaj za dodjelu sredstava za programe inovativnog zapošljavanja te javni natječaj za dodjelu sredstava za otvaranje novih radnih mjesta i održavanje zaposlenosti u integrativnim i zaštitnim radionicama prvi su javni pozivi takve vrste nakon uvođenja sustava kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom na temelju kojih će Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dodijeliti bespovratna sredstva poslodavcima, u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, za programe zapošljavanja osoba s invaliditetom. Na natječaj za dodjelu sredstava za programe inovativnog zapošljavanja mogu aplicirati poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, odnosno osobe s invaliditetom koje se samozapošljavaju. Na drugi natječaj programe mogu prijaviti zaštitne radionice kako bi ostvarile sredstva za otvaranje novih radnih mjesta ili održavanje postojeće zaposlenosti osoba s invaliditetom. Na svakom od ta dva natječaja bit će dodijeljeno po deset milijuna kuna najboljim programima koji će obuhvatiti nabavu novih tehnologija, opreme, strojeva, adaptaciju poslovnih prostora ili edukaciju kadrova, a sve u svrhu otvaranja novih radnih mjesta za osobe s invaliditetom ili zadržavanja postojećih, kako na otvorenom tržištu rada tako i u zaštitnim radionicama.

Zavod ističe kako je financiranje, odnosno sufinanciranje takvih programa, nastavak pozitivne politike i poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom koje provodi Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a temelji se na novom Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Navodi kako je tim Zakonom od 1. siječnja ove godine uvedena obveza zapošljavanja osoba s invaliditetom svim poslodavce koji zapošljavaju najmanje 20 radnika i to po stopi od tri posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Poslovni subjekti koji ne ispunjavaju propisanu kvotu zapošljavanjem osoba s invaliditetom ili na neki drugi od propisanih zamjenskih načina ispunjenja kvote, svoju obvezu ispunjavaju uplatom novčane naknade. "Upravo sredstva uplaćena po osnovi novčane naknade zbog neispunjenja kvotne obveze sada se vraćaju poslodavcima putem ovih natječaja. Na taj se način ispunjava zakonski utvrđena namjena novčane naknade i još jednom dokazuje da naknada nije novi bespotreban parafiskalni namet nego se koristi isključivo u svrhu poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom", ističe u priopćenju Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.