c S
Dnevne novosti

Ukida se povratna naknada za ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda

20.08.2015 07:15 ZAGREB, 19. kolovoza (Hina), Od četvrtka, 20. kolovoza, ukida se povratna naknada za ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda u iznosu od 50 lipa, ali će građani moći vratiti postojeću ambalažu do 31. listopada, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Promjene su rezultat Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži objavljenom u Narodnim novinama 12. kolovoza, koji stupa na snagu 20. kolovoza, a tom mjerom omogućuje se smanjenje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda za 50 lipa dok će proizvođači godišnje plaćati oko 30 milijuna kuna manje.  Postojeće povratne naknade za svu ostalu PET ambalažu ostaju, te će i dalje iznositi 50 lipa.  

U sustavu povratne naknade lani je prijavljeno 576.667.826 komada PET i staklenih boca i limenki, a sakupljeno je 534.786.659 komada, odnosno 93,6 posto. Od toga je prijavljeno 436.683.707 PET boca, a odvojeno sakupljeno 392.649.950 komada PET boca.  Udio boca mlijeka i mliječnih proizvoda u ambalaži obuhvaćenoj povratnom naknadom u 2014. godini iznosio je tek 11 posto, pa se tom odlukom ne ugrožavaju ciljevi vezani uz recikliranje, ističe se u priopćenju.  

Također, novi pravilnik više ne propisuje poticajnu naknadu za ambalažni otpad. Prema dosadašnjem pravilniku, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost lani su poticajnu naknadu plaćale 283 tvrtke.  Svrha te naknade bila je potaknuti proizvođače i uvoznike pića da odabiru proizvode koji na tržište izlaze u višekratnoj ambalaži, kao što je staklena, koja se više puta može upotrijebiti i prihvatljivija je za okoliš.  Zbog toga su se svake godine propisivale kvote za udjele takve ambalaže u odnosu na ukupnu koju obveznik plaćanja naknade stavlja na tržište.  

Budući da je analiza tržišta ambalažnim otpadom pokazala kako se udio te vrste ambalaže ustalio, novi pravilnik više ne propisuje poticajnu naknadu, objašnjava se u priopćenju.  Njenim ukidanjem poslovni sektor rasterećen je za oko 30 milijuna kuna godišnje, koliko su u prosjeku tvrtke uplaćivale za tu naknadu.  Tih 60 milijuna kuna smanjenja parafiskalnih nameta kroz ukidanje povratne naknade za ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda te poticajne naknade za ambalažni otpad, dio su ukupnog paketa od 130 milijuna kuna parafiskalnih nameta koji će se ukinuti u resoru Ministarstva zaštite okoliša i prirode na godišnjoj razini, ističe se u priopćenju.  Sustav gospodarenja ambalažnim otpadom više neće regulirati koncesije i propisane naknade nego će ambalažni otpad ubuduće prikupljati ovlaštene tvrtke preko javnog poziva koji će raspisivati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  

Ugovori o obavljanju usluge sakupljanja ambalažnog otpada potpisivat će se s tvrtkama na temelju najboljih ponuda, čime će se sustav gospodarenja ambalažnim otpadom liberalizirati i urediti u skladu s tržišnim principima.  Novim pravilnikom u sustav gospodarenja ambalažnim otpadom uvrštena je i otpadna ambalaža koja je opasni otpad, kao što je otpadna ambalaža od pesticida.  Ako je posjednik te vrste otpadne ambalaže pravna osoba, dužan ju je predati ovlaštenoj tvrtki za sakupljanje opasnog otpada. Ako je pak posjednik te vrste otpadne građanin dužan ju je predati u reciklažno dvorište ili prodavatelju takvih proizvoda ako se radi o otpadnoj ambalaži koja potječe iz kućanstva.