c S
Dnevne novosti

Ministar Mornar potpisao ugovor o izvođenju radova u sklopu projekta obnove studentskih domova

20.08.2015 07:10 Zagreb, 19. kolovoza 2015. (Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar supotpisao je u srijedu u Zagrebu ugovor o izvođenju radova u sklopu projekta obnove studentskih domova, koji je dogovoren sporazumom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Sveučilišta u Zagrebu i Studentskoga centra u Zagrebu u prosincu prošle godine, čime je označen početak dijela projekta koji se odnosi na izvođenje građevinskih i obrtničkih radova na obnovi studentskih naselja u vrijednosti od 284.411.086 kuna, priopćeno je u srijedu iz MZOS-a. 
Ugovor su u MZOS-u još supotpisali sanacijski upravitelj Studentskoga centra u Zagrebu Pejo Pavlović i direktor Projektgradnje d.o.o. Miljenko Zovko, a njegova će se provedba financirati iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te donacijama i subvencijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  MZOS je osigurao sredstva za subvenciju privatnog smještaja u visini 400 kuna mjesečno za ukupno 4.534 studenta koji ostvare pravo na smještaj u studentskom domu u Zagrebu, a isplaćivat će se za vrijeme obnove domova. 

Ciljevi projekta, njegov opseg, način financiranja i zadaće sudionika definirani su sporazumom od 23. prosinca 2014., a za njegovu je provedbu zadužen Studentski centar u Zagrebu, koji je proveo postupke javne nabave za projektante, nadzorne inženjere, koordinatore zaštite na radu i izvođače radova obnove obaju naselja.  U sklopu projekta za 2015. godinu nalazi se 68.200 četvornih metara prostora u ukupno 17 zgrada, te 64.400 četvornih metara okoliša i infrastrukture obaju naselja. Obnova zgrada obuhvaća temeljito preuređenje svih prostora zajedno s namještajem i instalacijama, uvođenje vatrodojave u zgrade, te gradnju sigurnosnih izlaza u slučaju potresa ili požara.  Sve sobe, 2.216 dvokrevetnih i 102 jednokrevetne za studente s invaliditetom, bit će opremljene suvremenim namještajem i priključcima na fiksni i bežični Internet te hladnjakom. 

Uvest će se suvremena rasvjetna tijela i mogućnost regulacije intenziteta grijanja u sobama, zajedno s izolacijskim materijalima i energetski učinkovitim prozorima na pročeljima, što će omogućiti značajne uštede energije i pozitivno utjecati na emisiju ugljičnog dioksida. Okoliš će se ozeleniti i oplemeniti urbanom opremom te energetski učinkovitom rasvjetom i tehničkom zaštitom videokamerama, dok će se u Studentskom naselju "Stjepan Radić" izgraditi multifunkcionalno igralište. Posebnu pozornost u projektu, koji prvi nakon 28 godina donosi značajno poboljšanje studentskoga standarda u Zagrebu, posvetili smo smještaju i kretanju studenata s invaliditetom te mogućnosti smještaja u novouređene domove studentima slabijih financijskih mogućnosti, ističe se u priopćenju MZOS-a.